ШТА СУ СРБИ ТРАЖИЛИ ДАНАС ОКУПЉАЊЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Премијерка Брнабић послала јасну поруку

Najnovije vesti Vesti iz Srbije i regiona

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић написала је данас на Твитеру обратила се Међународној заједници те још једном нагласила шта су Срби који су се данас окупили у северном делу Косовске Митровице тражили.

– У тренутку када се Срби данас окупљају у Косовској Митровици, да подсетим, још једном, све у међународној заједници, али и све оне који покушавају да подметну лажне информације, бруталне лажи и клевете Србима на Косову и Метохији, председнику Вучићу и Влади у Београду, шта они траже. Они једноставно траже пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година (!), 19. априла 2013. године, као Првог принципа који регулише нормализацију односа Београда и Приштине. Ништа више и ништа мање – каже Брнабић.

Бриселски споразум (испод) има само 15 чланова. Од ових 15 чланова, 6 предвиђа оснивање Заједнице српских општина. То је било једино што је Приштина требало да уради. Преостали чланови, иако су захтевали огромне уступке Београда, у потпуности су спроведени, јер желимо да сачувамо мир и радимо на стабилности.

– Шта су Срби на Косову* радили јуче? Обуставили су своје учешће у привременим институцијама самоуправе у Приштини – онима чији су део постали у складу са Бриселским споразумом, истим тим Бриселским споразумом који Приштина не само да игнорише, већ отворено каже да за њих не постоји. Зашто сада? Па зато што Курти не само да каже да не признаје Бриселски споразум („Можда постоји у Београду и Бриселу, али га нема у Приштини“, биле су његове речи пре само 3 дана у Берлину), већ је и почео урушавање институција створених Бриселским споразумом.

Премијерка је навела и јасан пример за то о чему говори:

– Члан 9. За 4 општине са већинским српским становништвом на северу (Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић) постоји регионални командант полиције. Командант овог региона биће косовски Србин кога именује Министарство унутрашњих послова са листе коју су дала 4 градоначелника у име Заједнице/Удружења.

Дакле, Приштина не може да именује регионалног командира полиције за 4 општине са већинским севером Срба, нити било ко у Приштини може да смени или отпусти ту особу. Курти је управо то и урадио – отпустио је командира полиције и тако брутално прекршио Бриселски споразум. И ово је само последња кап у препуној чаши неодговорних изјава и поступака усмерених против Бриселског споразума – рекла је премијерка и додала:

– Дакле, Срби траже пуну примену Споразума који су у Бриселу потписали Београд, Приштина и високи представник ЕУ. Свима који неодговорно повлаче паралеле са Украјином, Донбасом и причају друге глупости, да ли заиста мислите да је тражење примене међународних споразума уз посредовање ЕУ превише? Или је то знак поверења у ЕУ и владавину права?

Izvor:Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *