Sutra počinje završni ispit za male maturante

Gradske vesti

Budućim srednjoškolcima ove godine u Kolubarskom okrugu biće na raspolaganju 1.666 mesta za upis u srednje škole, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo.

Tehnička škola imaće 270 slobodnih mesta  ili 9 odeljenja, Valjevska gimnazija 8 odeljenja sa 240 slobodnih mesta,  u Medicinskoj 7 odeljenja sa 210 mesta, dok  u Ekonomskoj i Poljoprivrednoj školi  po 6 odeljenja  sa po 180 slobodnih mesta. Muzička škola „Živorad Grbić“Valjevo imaće dve klase: Muzički izvođač i Muzički saradnik sa ukupno 16 slobodnih mesta.

U Ubu 6 odeljenja  180 slobodnih mesta u Tehničkoj školi i 60 mesta, odnosno dva odeljenja u Gimnaziji.

U Ligu su tri odeljenja  sa 90 mesta, u Lajkovcu 120 mesta ili 4 odeljenja, u Mionici i Osečini po dva odeljenja odnosno po 60 slobodnih mesta.

Po rečima načelnice ŠU Valjevo dr Zorice Jocić završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole održava se 21.,22. i 23.juna  u terminu od 09-11 časova . „Učenici dolaze najkasnije do 8 časova ujutro sa đačkim knjižicama i priborom . U prostoru za polaganje završnog ispita do 8:30 raspoređuju se u klupe obeležene rednim brojevima koji odgovaraju jedinstvenom spisku učenika koji je istaknut na oglasnoj tabli škole.

Ono što je novina za ovu godinu u odnosu na prošlu godinu što učenici treći dan ne polažu kombinovani test kao prošle godine nego polažu test iz izabranog predmeta . Stanje u Kolubarskom i Mačvanskom  okrugu za područje naše Školske uprave  je da su učenici kao i širom Srbije izabrali najvećim procentom biologiju, zatim geografiju, istoriju pa hemiju i najmanje se učenika opredelilo za fiziku kao test koji će se polagati trećeg dana“.

Nezvanični rezultati završnog ispita su 25.juna , a 28.juna su konačni rezultati završnog ispita , nakon toga učenici popunjavaju liste želja. Lista opredeljenja za upis  u srednje škole ima 20 mogućnosti , a nakon toga je objavljivanje rezultata.  Raspored učenika po školama i obrazovnim profilima je 2.jula.

Dr Jocić je istakla da 3. jula je prvi upisni krug , zatim ide ponovo lista slobodnih mesta , 5.jula je popunjavanje liste želja  i drugi upisni krug.

„Time se okončava završni ispit i upis u srednje škole po datumima u junskom roku .

Postoji i avgustovski rok za učenike koji nisu u mogućnosti da polažu u redviđenom terminu završni ispit iz zdravstvenih razloga ili nekih drugih opravdanih razloga .

Što se tiče škola i okružnih komisija mi danas u Beogradu preuzimamo testove i raspoređujemo ih na tri punkta: Valjevo, Šabac i Loznica. Testovi se preuzimaju za svaki dan pojedinačno.

U školama su obezbeđeni svi prostorni uslovi i veoma se vodilo računa o zdravlju i bezbednosti učenika da budu provetreni, svetli i rashlađeni prostori . Test traje 120 minuta  i u prvih 45 minuta ne može se napuštati testiranje kao i u poslednjih 15 minuta“, naglasila je načelnica ŠU Valjevo.

Ona je objasnila da nakon završenog testiranja direktor škole kao predsednik školske komisije koju pored njega čini i sekretar, informatičar i koordinator, testove donosi u skening centar.

„Ove godine drugačija je situacija u odnosu na prošlu godinu. u Valjevskoj gimnaziji  je bio skening centar za okruge , ove godine imamo tri skening centra  Valjevo, Šabac i Loznica i očekuje se da će brže biti završen posao u odnosu na prošlu godinu. Svi skening centri su tehnički opremljeni  i potpuno smo spremni. Nakon skeniranja ide pregledanje koje se radi potpuno digitalizovano . Nastavnici će putem interneta pristupati pregledanju zadataka i zaštićena je tajnost podataka jer je uvedena potpuna objektivnost u pregledanju. Kada se sve završi sledi raspoređivanje u srednje škole“, rekla je dr Jocić i dodala da će biti dovoljno mesta za sve učenike.

„Samo je bitno da dobro upišu svoje želje  u skladu sa svojim brojem bodova .Za opšti uspeh je 60 bodova maksimalno , kod bodovanja kada je u pitanju završni ispit ima razlike u odnosu na prethodnu godinu . Ove godine srpski i matematika imaju po 14 bodova, a izabrani test ima 12 poena. Bitno je da učenici moraju imati ukupno preko 50 poena  da bi mogli da upišu četvorogodišnje obazovne profile u suprotnom će biti rapoređeni na trogodišnje školovanje po smernicama za sprovođenje završnog ispita .

Učenici su imali pripremnu nastavu od dve nedelje i portal eVežbaonica koji je uradilo Ministarstvo prosvete u saradnji sa eUpravom, Matematičkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu. Ta platforma sadrži zadatke iz 7 predmeta i to raspoređeni na osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Dakle, imali su mogućnost da preko eVežbaonice upotpune svoja znanja .

Verujemo da će lako uraditi završni ispit i da imaju dovoljan nivo znanja,  odnosno onaj nivo znanja koji  je neophodan u skladu sa svim standardima kvaliteta koji su postavljeni u svim predmetima da bi uradili završni ispit“, kazala je dr Jocić i poželela učenicima uspeh na završnom ispitu.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *