Suvlasnik Mozzart kladionica kupio 66 apoteka Vegafarme

Vesti iz Srbije i regiona

Dejan Čakajac, jedan od od suvlasnika kladionice Mozzart, je preko svoje kompanije Eter Consulting, kupio Apotekarsku ustanovu “Vegafarma” i kompaniju Vega iz Valjeva.

Ugovor o kupoprodaji zaključen je 30. decembra 2021. godine, a kompanija Eter je postala vlasnik Vege i Vegafarme u maju 2022. godine, vidi se iz dokumenata objavljenih na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Eter Consulting je tako postao vlasnik 66 apoteka širom Srbije.

Vega pokriva oko 17 odsto apotekarskog tržišta

Kompanija Vega je osnovana 1994. godine za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima, piše u rešenju.

Kao veledrogerija se bavi nabavkom, uvozom i registracijom novih proizvoda, skladištenmjem, prodajom i distribucijom lekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata. Vlasnica je bila Snežana Ješić iz Valjeva.

Vegini kupci su veledrogerije čiji je Ješić vlasnica, privatne i državne apoteke, kliničko-bolnički centri i instituti.

Na tržištu veleprodaje i distribucije farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava tržišni udeo Vege iznosi 17,4 odsto. Najveći konkurenti su Phoenix Pharma (40 odsto udela), Farmalogist (12 odsto udela), Sopharma Trading (9,6 odsto udela), Velexfarm Beograd (7,6 odsto udela) i ostali sa pojedinačnim udelima manjim od pet odsto.

Vegafarma je apotekarska ustanova osnovana krajem 2005. godine. U okviru ustanove posluje 64 apoteke u Valjevu, Beogradu, Koceljevi, Ljigu, Lajkovcu, Mionici, Aranđelovcu, Novom Sadu i 15 drugih mesta u Srbiji.

Vegafarma je vlasnik i drugih apotekarskih ustanova, “Palanka lek” u Smederevskoj Palanci (šest apoteka), “Nada” na Novom Beogradu (tri apoteke), “Zdravlje plus” u Vrbasu (dve apoteke) i “Hygieia” u Kragujevcu (pet apoteka).

Snežana Ješić, prethodna vlasnica, je krajem 2021. i početkom 2022. godine osnovala novo preduzeće Lyra Vega i apotekarsku ustanovu Lirafarma.

Na novoosnovanu Lirafarmu preneto je osam apoteka koje su poslovale u okviru Vegafarme i šest apoteka u sastavu “Palanke lek”. Ove apoteke nisu predmet transakcije, tj. neće biti prodate kompaniji Eter.

Izvor:novaekonomija.rs

linkhttp://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/suvlasnik-mozzart-kladionica-kupio-66-apoteka-vegafarme

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *