Svečana dodela stipendija romskim učenicima i studentima

Gradske vesti

Svečana dodela rešenja o stipendijama za učenike i studente romske nacionalnosti, upriličena je danas u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva. Dodeli rešenja prisustvovali su zamenica načelnika Gradske uprave Branka Rosić, Nikola Savić, koordinator aktivnosti Lokalnog akcionog plana za implementaciju Roma, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić, saradnici, romski učenici, studenti, kao i njihove porodice.

„Jako sam zahvalna što sam dobila stipendiju, to je za mene veliki uspeh. Takođe sam zahvalna što sam dobila Nagradu grada Valjeva u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata, tako da sam baš srećna. Sviram violinu, takođe se bavim i pevanjem. Takmičila sam se na međunarodnim takmičenjima i republičkim i to je dovelo do uspeha i stipendije“, rekla je Tina Petrović, učenica SMŠ „Živorad Grbić“ Valjevo.

Takođe, student Univerziteta tehničkih nauka u Novom Sadu Danijel Marinković, izrazio je zahvalnost gradu Valjevu na dobijenoj stipendiji, koja prema njegovim rečima veoma znači najviše njegovoj porodici, zbog sredstava koja izdvajaju za njegovo školovanje.

Nikola Savić, koordinator aktivnosti Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma, pozdravio je prisutne učenike, studente i njihove roditelje i čestitao im na uspehu i zasluženoj stipendiji koju dobijaju od grada Valjeva.

„Poštovani roditelji, dragi učenici osnovnih i srednjih škola i studenti, u ime Gradske uprave Valjevo, želim vam dobrodošlicu. Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju i drago mi je da ste uspeli na ovom konkursu da ostvarite prava koja su vam zagarantovana i da stipendijama koje ste dobili olakšate svoj put kroz obrazovni sistem“, poručio je Savić.

Finansiranje Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma je predviđeno budžetom grada Valjeva kroz socijalnu i dečiju zaštitu. Za inkluziju Roma izvojeno je više od 4,7 miliona dinara.

„Pored toga, izdvojeno je 3,4 miliona dinara za učeničke i studentske stipendije, 550 hiljada je izdvojeno za obroke dece, odnosno za užinu učenika koji pohađaju pripremni  i predškolski program, dok je 250 hiljada izdvojeno za novogodišnje paketiće. To je jedina aktivnost koja još uvek nije ralizovana, ali je u pripremi i 250 – oro dece će dobiti paketiće u narednom period. Takođe, 500 hiljada dinara izdvojeno je za školski pribor, koji je u saradnji sa pedagoškim asistentima podeljen po školama. Ono što je veoma važno napomenuti, jeste da su stipendije ove godine uvećane i da će stipendije ove godine biti isplaćivane za svih 12 meseci, a ne za deset, kako je to bilo do sada. Nadam se da ste zadovoljni i da ćete biti još uspešniji. Mi smo svi ponosni na vas, hvala vam i nadam se da ćemo sarađivati i u vremenu koje predstoji“, naglasio je Nikola Savić.

Stipendije je dobilo ukupno 70 – oro učenika i studenata. Sve aktivnosti koje sprovodi Lokalni akcioni plan za inkluziju Roma su u okviru Nacionalne strategije, koju je donela Vlada Republike Srbije, a usmerene su na poboljšanje kvaliteta života i obrazovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *