TOPLANA-ZA BOLJE GREJANJE I ČISTIJI VAZDUH

Gradske vesti

Gradska Toplana pustila je u probni rad početkom aprila prvu kontejnersku gasnu kotlarnicu na komprimovani gas u Suvoborskoj ulici za potrebe grejanja Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog studija”Trnavac”, pošte i dve stambene zgrade. Istovetno postrojenje biće izgrađeno do kraja godine i u Novom Naselju za grejanje Sedme osnovne škole, obdaništa, Doma zdravlja, pošte i parohijskog doma.

Goriva na ugalj, mazut i lož-ulje polako izlaze iz upotrebe zahvaljujući savremenim tehnologijama daljinskog grejanja uz korišćenje energenata, koji manje zagađuju vazduh. U borbi protiv areozagađenja Toplana “Valjevo” je na putu da ostvari dobre rezultate izgradnjom kotlarnica na komprivoni gas, kao i širenjem vrelovodne mreže prema ustanovama i stambenim zgradama, koje i dalje koriste zastarele kotlarnice na čvrsta goriva.

Po rečima Janka Gagića, direktora “Toplane”, probni rad gasne kotlarnice pokazao je najviše kvalitete ovog savremenog postrojenja.

” U pitanju je efikasno gasno postrojenje, kakvih bi u Valjevu trebalo da bude što više. Sastoji se od četiri gasna kotla, proces rada je u potpunosti automatizovan i kontroliše se iz “Toplane”. Beli dim koji ispušta je vodena para, tako da nema govora o emitovanju nezdravih čestica u vazduh. Sada je u toku povezivanje vrelovoda sa Studiom “Trnavac”, poštom i sa dve zgrade u Suvoborskoj ulici, a postoji i mogućnost priključenja drugih objekata. Sadašnja iskorišćenost je oko 50 odsto, a kotlarnica može da greje 24 hiljade kvadratnih metara, što znači da ima prostora za proširenje i na više objekata. Najzad će u ovom delu grada biti ugašene kotlarnice na ugalj i mazut, koje su često bile predmet pritužbi građana zbog nečistog vazduha. Zahvaljujući Gradu i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, za ovu investiciju iz gradskog budžeta je izdvojeno 20 miliona dinara, a utrošeno je 18 miliona. Za proširenje vrelovodne mreže Toplana je iz svojih sredstava izdvojila 8 miliona dinara, a za povezivanje kotlarnica u stambenim zgradam u Suvoborskoj ulici biće utrošeno još 4 miliona dinara. Možda ova investecija nije jeftina, ali je korist dugoročna, pa predlažem izgradnju još jedne ovakve kotlarnice u Brđanima,”- pojašnjava Janko Gagić.

Za žitelje Novog Naselja je dobra vest da će i oni, možda ne sa početkom grejne sezone, ali do kraja godine dobiti gasnu kotlarnicu, o čemu Janko Gagić kaže:

” Grad je iz svog budžeta izdvojio 20 miliona dinara za izgradnju kotlarnice u Novom Naselju, koja će umnogome rešiti problem zagađenja ovog dela grada. Predviđeno je da izgradnja traje 150 dana. Ova kotlarnica obezbediće grejanje za Sedmu osnovnu školu, obdanište, Dom zdravlja, poštu i parohijski dom, a i ovde će biti izvodljiva priključenja novih korisnika.”

U planu je nastavak radova na vrelovodnoj mreži od Međuopštinskog istorijskog arhiva na koju će biti priključena i Kasarna “Vojvoda Živojin Mišić”, za koju je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo 25.158.000 na konkursu za zamenu kotlova u javnim ustanovama u 2023.godini.

U cilju zaštite vazduha direktor “Toplane” ističe odlične rezultate novoosnovane Dimničarske službe, odnosno, njene zasluge u pročišćavanju zapuštenih dimnjaka u mnogobrojnim domaćinstvima. ” Obratili smo se direktorima gradskih i seoskih škola, koje koriste kotlarnice na čvrsta goriva, i već pravimo plan i program za čiššćenje dimnjaka odmah po završetku grejne sezone. Obratićemo se i javnim preduzećima i ustanovama, jer je u pitanju komunalna usluga “Toplane”, koja je obavezna, kako bi svi dimnjaci bili ispravni pred početak grejne sezone, tako da će Dimničarska služba raditi tokom leta i sve do početka grejne sezone. “

Po Gagićevim rečima, grejanje za sada neće poskupeti, uprkos stalnom poskupljenju energenata. Grejna sezona traje do 15.aprila ali će, prema važećoj vremenskoj prognozi, biti nastavljena dok se ne steknu uslovi za njen završetak, a Toplana neće tražiti doplatu računa za taj period.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *