Trening centar u Valjevu- podrška dualnom obrazovanju

Gradske vesti
U sistemu dualnog obrazovanja Srbije u  narednoj školskoj godini obezbeđeno je  3780 novih mesta na nivou srednjeg obrazovanja, dok je u visokom obrazovanju obezbeđeno 120 mesta  za oblast mehatronike, što će omogućiti našim mladima da budu nosioci inovativnosti i tehnološkog razvoja,  rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije tokom obilaska Tehničke škole u Valjevu gde je predstavljen Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole.

 

 

Tehnička škola u  Valjevu jedna od 12 srednjih stručnih škola iz Srbije, koja je Odlukom Vlade Republike Srbije, dobila status trening centra. Branko Goloskoković, direktor škole zahvalio se na podršci i rekao da trening centar ima 22 prostorije, 10 radionica, 12 kabineta koji su opremljeni nasavremenijom opremom za izvođenje nastave za sve obrazovne profile za koje je škola akreditovana, ali i za neformalno obrazovanje odraslih.

U okviru posete, potpisani su sporazumi o saradnji u realizaciji obuka između Tehničke škole u Valjevu i predstavnika kompanija  Hisense International, Hansgrohe i Biserba.

Stanka Pejanović, potpredsednica kompanije Hisense International ističe da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa trening centrom dokaz da je škola uhvatila korak sa modernim tehnologijama. “Ovde smo lepim povodom, deo uspešne priče ove škole i grada koji je poznat po industrijskoj proizvodnji. Potvrda tome je i dolazak velikih kompanija poput naše.  Želimo da radimo zajedno kako bismo uspešno realizovali ovu investiciju i bili  deo budućnosti ove fabrike držeći korak sa najsavremenijim tehnologijama. Hisense International u Evropi ima 13000 zaposlenih i to u Sloveniji, Srbiji i Češkoj. U  Srbiji se nalazi druga po veličini fabrika i jedina  koja proizvodi rashladne uređaje.

Filip Burkle, generalni direktor kompanije Hansgrohe rekao je da su se dualno obrazovanje, škola i  grad Valjevo značajno razvili u odnosu na pre dve godine kada je posetio Srbiju kao i da je ova kompanija potpisala sporazum o saradnji jer su ulaganje u  ljude i obrazovanje ključni za napredak svake zemlje.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS rekla je da kompanije, koje su danas potpisale sporazume o saradnji sa tehničkom školom, planiraju da u narednih 3 do 5 godina zaposle više od 2500 operatera različitih specijalnosti .“ Upravo zbog toga su funkcija i značaj ovog Trening centra istaknutiji jer se na taj način pruža podrška kompanija u obukama aktuelnih zaposlenih, kao i prekvalifikaciji, ali i u realizaciji dualnog modela obrazovanja, u situaciji kada učenici iz određenih, a pre svega bezbednosti i zdravlja na radu, ne mogu biti u kompanijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *