TRI DECENIJE CRKVENOG HORA “HADŽI RUVIM”

Gradske vesti
Mešoviti crkveni hor “Hadži Ruvim” pri crkvi Pokrova Presvete Bogorodice ovogodišnji je dobitnik nagrade Grada Valjeva za doprinos kulturi i umetnosti. Od 2009.godine horom rukovodi MIlica Stepanović Baba-Milkić, profesorka srednje Muzičke škole “Živorad Grbić”. Ona je i dirigentkinja Devojačkog hora srednje muzičke škole koji je, na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola od 19.marta do 9. aprila u Beogradu, osvojio prvo mesto u konkurenciji 14 horova muzičkih škola u Srbiji.
Crkveni hor “Hadži Ruvim” osnovan je 18.aprila 1993.godine i za koji dan obeležiće trideset godina postojanja i rada. Prvo učešće na liturgiji bilo je na hramovnu slavu Pokrovske crkve 14.oktobra iste godine. Od 1993. do 2003.godine horom je rukovodila Slađana Torbica, profesorka SMŠ “Živorad Grbić”, od 2003. do 2009.godine dirigent je bio profesor SMŠ Dragan Vasiljević. Profesorka M.Stepanović Baba-Milkić predvodi Crkveni hor već četrnaest godina.
” U početku bilo je malo pevača, pa sam se pridružila horu kao pomoć sopranima. U to vreme se na probama u parohijskom domu Pokrovske crkve okupljalo desetak članova hora.Ubrzo sam postala asistent Slađane Torbice, potom i profesora Vasiljevića, ali sam prevashodno bila pevač. Vremenom se hor omasovio uključenjem mladih ljudi, posebno kada su počela prva gostovanja u zemlji i inostranstvu. Prvo inostrano gostovanje bilo je u Vladičanskom dvoru Srpske pravoslavne crkve u Temišvaru 1994. godine u Rumuniji, potom u Mađarskoj 1995. u Budimpešti i Sent Andreji. Do 1998. redovno smo odlazili na Kosovo i Metohiju na Vidovdan. Gostovali smo u mnogim fruškogorskim manastirima i  u svetinjama u Crnoj Gori. Predstavili smo se i publici u srednjoj Evropi na gostovanjima u Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj. Posebno značajno bilo je takmičenje crkvenih horova u gradu Hajnovka u Poljskoj, gde je hor “Hadži Ruvim” osvojio specijalnu nagradu žirija i pevao na završnom koncertu u prisustvu poljskog premijera i patrijarha Poljske pravoslavne crkve.”-seća se M.Stepanović Baba-Milkić.
Uoči tridesetogodišnjice postojanja i rada Crkveni hor je ovenčan nagradom Grada Valjeva. “Mislim da smo zaslužili nagradu. Nama je važno da je Grad zapazio naš dugogodišnji rad i trud da Valjevo bude prepoznato i po negovanju duhovne muzike. Tri decenije rada obeležićemo proslavom na Velikogospojinskim susretima horova 16.septembra u Centru za kulturu.Do tada učestvovaćemo na koncertu valjevskih horova u okviru Hor-festa 11.maja. Inače, svake nedelje učestvujemo na liturgijama, na venčanjima i krštenjima i stalno smo otvoreni za prijem novih članova.”- kaže M.Stepanović Baba-Milkić. Ona je osnivač i dirigent Devojačkog hora SMŠ “Živorad Grbić”, koji je pobedio na ovogodišnjem republičkom takmičenju horova u Beogradu.
“Hor je osnovan 2015.godine i odmah je počeo da učestvuje na takmičenjima i da osvaja nagrade. Na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola 2018.godine Devojački hor je osvojio drugu nagradu. Usledio je međunarodni festival u Ohridu 2019.godine gde je Hor zauzeo drugo mesto. Pandemija koronovirusa je prilično omela održavanje muzičkih manifestacija i takmičenja, tako da je prva nagrada na ovogodišnjem republičkom nadmetanju horova, koje je najuglednije u Srbiji i sa međunarodnim žirijem, veliki uspeh i povratak na horsku scenu. Devojački hor broji 28 devojaka od 15 do 18 godina, redovnih učenica SMŠ i prirediće celovečernji koncert 30.maja u Modernoj galeriji.”- kaže profesorka, koja je marljivim radom u crkvenom i školskom horu ključno doprinela osvajanju vrednih nagrada.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *