Turistička signalizacija na Povlenu

Gradske vesti

Turistička organizacija Valjevo uz podršku grada Valjeva realizovala je postavljanje i obeležavanje turističkom signalizacijom planine Povlen . Sam projekat turističke signalizacije na Povlenu radila je TOV uz finansijsku podršku grada Valjeva. Opredeljena sredstva za realizaciju ovog projekta  su 1.400.000 dinara za 2021.godinu i sam projekat je u okviru programa i finansijskog plana TOV za 2021.godinu.

Turistička signalizacija je nepohodna za razvoj turizam, pogotovu što je sve više turista koji samostalno organizuju putovanja oslanjajući se prvenstveno na turističku signalizaciju.

„Projekat je podrazumevao da se obeleži cela površina planine Povlen i da je najviši vrh u tom vencu valjevskih planina  Mali Povlen  1.347 m nadmorske visine . Projekat  je zasnovan na tome da je podeljen po temama , tako da je svaka tema imala određenu boju koja je realizovana  u prostoru kroz table. Izvori su obeleženi plavom bojom , tajne, misterije obeležene ljubičastom bojom , vrhovi planine crvenom, vidikovci sivom i Kneževo polje, odnosno centralno mesto planine Povlen zelenom bojom. Naravno obeležili smo i Taorska vrela braon bojom ,  odnosno izvore i  slapove   reke  Skrapež. U samom projektu pored Grada koji je finansijski podržao projekat, učestvovalo je  i  Planinarsko ekološko udruženje“ Povlen“,  koje je dosta  pomoglo u smislu  raznih podataka koji su bili neophodni da bi se planina Povlen obeležila“, rekla je direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković.

Po njenim rečima novopostavljena turistička signalizacija će omogućiti lakše snalaženje posetiocima i turistima, koji žele da upoznaju ovu planinu.

„Zaista jedan kompleksan zadatak s obzirom da planina Povlen nikada nije bila obeležena  i da smo morali koristiti razne knjige koje su pisane o planini Povlen da bi se izučile sve te misterije i sve te legende. Ono što je bitno je da je projekat završen, da je TOV uspela da realizuje u praksi i da obeleži celu destinaciju. U narednom periodu očekujemo da će svi ti rezultati  biti vidljivi, da će doprineti da planina Povlen bude posećena  od strane turista. To naravno pokazuje i prethodni period 2020/21. godine, da je to nova destinacija koja se otvara ka turistima i će se planina Povlen tek u narednom periodu razvijati i u turističkom i infrastrukturnom smislu“, zaključila je Marković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *