U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvorena izložba

Gradske vesti Najnovije vesti

Povodom obeležavanja 70. godina rada Narodnog muzeja Valjevo, danas je u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvorena izložba “PLAKATI IZLOŽBI I DOGAĐAJA U NARODNOM MUZEJU VALJEVO TOKOM PRVIH DECENIJA XXI VEKA”.

Foto: B.Mitrović

„Izložbom koju predstavljamo, počinjemo obeležavanjem izuzetno značajnog jubileja, sedam decenija od osnivanja Narodnog muzeja Valjevo, sedam decenija rada i razvoja jednog od najboljih i najposećnijih muzejskih institucija u Srbiji, čuvara kolektivne svesti i sećanja. Zahvaljujući predanom radu našeg kolektiva, a uprkos pandemiji Korona virusa, vredno smo radili na pripremi našeg važnog jubileja. Uz Svečanu akademiju u Centru za kulturu, sutra će biti predstavljena Prva monografija Narodnog muzeja Valjevo pod nazivom “TRAGOM PROŠLOSTI – NARODNI MUZEJ VALJEVO 1951-2021” ,koju smo dugovali svim generacijama pre nas, ali i generacijama koje dolaze“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić.

Foto: B.Mitrović

Autor izložbe je Jelena Ivić, kustos dokumentarista. Pregled izložbi  i događaja predstavljen je kroz kolaž plakata o odabranim tematskim celinama. Govori o brojnim programima i raznovrsnim sadržajima, koji svojom svrsishodnošću učestvuju u istorijskoj karti  muzejskih aktivnosti tokom dve decenije ovog veka.

Foto: B.Mitrović

O bogatoj kulturnoj aktivnosti  i samoj izložbi govorila je autorka ove izložbe.

„Retrospektiva različitih programa izloženih u Galeriji Narodnog muzeja, data je kroz vizuru plakata kao dokumenta i svojevrsnog potpisa događaja koga predstavlja. Sažimajući događaje u neku vrstu kolaža zbog brojnosti i raznovrsnosti tema, bavimo se ekonomijom pažnje kako bi podsetili na različite sadržaje, programe i dešavalja koja učestvuju u istorijskoj karti muzejskih aktivnosti. Nastajanje plakata i u vezi sa postojanjem događaja tekstualnim delom komunicira sa publikom,  a po završetku komunikacije započinje svoj novi izmešten život koji se sada prezentuje. Međutim, kada sećanje na događaje izbledi, plakati i dalje zadržavaju niz konstantnih osobina u sadržajima i tehničkom smislu, pa čak i po shvatanju kvaliteta ostaju otporni na oscilacije vremena“, zaključila je Ivić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *