U Kolarčevoj zadužbini održano književno veče posvećeno Radovanu Belom Markoviću

Gradske vesti

U Kolarčevoj zadužbini je održano književno veče posvećeno Radovanu Belom Markoviću, u organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva i  Centra za predačku delatnost Zadužbine Ilije M. Kolarca iz Beograda.

Glavni urednik Zbornika „Kroz kapije budućih vremena“ je prof. dr Radivoje Mikić, a značajan doprinos u vidu 11 ogleda dali su proučavaoci srpske književnosti i jezika Snežana Samardžija, Jelena Novaković, Miloš Kovačević, Ilijana Čutura, Sofija Matić, Aleksandar Milanović, Nenad Nikolić, Milica Kecojević, Sonja Milovanović, Milan Aleksić i Jovan Milovančević.

„Radovan Beli Marković rodio se u Ćelijama! Pišu često da je to selo kod Lazarvca, što nije ni kilometrima potvrđena istina. Biće da to više nije ni važno, kada se zna da su Ćelije, Lajkovac i Belo Valjevo podno Povlena, kolubarsko trojstvo na kome stoji sve što je Radovanu za života bilo važno i na kome je on sagradio svoj čudesni, književni svet“, rekla je na početku književne večeri Violeta Milošević,  direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

O „belomarkovićevskom jeziku“ govorio je prof. dr Aleksandar Milanović, koji je rekao da ga „srećom, čak niko nije ni pokušao oponašati“.

„Osnovicu belomarkovićevskog jezika je činio kancelarijski stil srpskoga 18. i 19. veka. Ovaj pomalo neočekivani izbor, naročito iz perspektive popularnosti pomalo zloupotrebljene sintagme „birokratizacija jezika“, bio je kod Belog Markovića duboko promišljen, ni malo slučajno“, započeo je svoje izlaganje prof. dr Aleksandar Milanović.

Predstavljanje Zbornika „Kroz kapije budućih vremena“ je svojevrsno odavanje počasti piscu koji već godinu dana nije sa nama. Radovan Beli Marković je u 75. godini preminuo 19. januara 2022. godine. Radio je kao novinar u valjevskom listu „Napred“, a do penzionisanja je bio upravnik lajkovačke Gradske biblioteke. Dobitnik je brojnih nagrada za knjige priča, poput Andrićeve nagrade za „Septembrini u Kolubari“, nagrade „Bora Stanković“ za „Male priče“, a za roman „Lajkovačka pruga“ je dobio Nolitovu nagradu i nagradu „Branko Ćopić“. „Limunacija u Ćelijama“ je nagrađena priznanjem „Večernjih novosti“ za knjigu godine „Meša Selimović“.  Bio je član Srpskog književnog društva, Srspkog PEN-a, član redakcija „Književne reči“ i „Književnih novina“.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *