Udruženo u borbi protiv muškog i ženskog steriliteta

Gradske vesti

U Zdravstvenom centru Valjevo, Odsek za biomedicinski potpomognutu oplodnju radi uspešno od 2012. godine kada je počela sa radom labaratorija u tada jedinoj sekundarnoj ustanovi državnog zdravstvenog sistema, izvan kliničkih centara, koja je pružala usluge vantelesne oplodnje parovima. Prva beba je rođena odmah sledeće goine u septembru 2013. godine, a do sada je ukupno rođeno 621 beba dok čekamo i nove bebe, nastale  iz skorašnjih procesa rađenih u našoj ustanovi. Po rečima dr Predraga Miholjčića, subspecijaliste za infertilitet i šefa Odseka za BMPO, ZC Valjevo, u kliničkoj praksi se podjednako susreće sa muškim i ženskim sterilitetom kod parova, s tim da se u javnosti mnogo više govori o ženskom sterilitetu pa i njegovom lečenju. Dr Vladimir Perić, specijalsita urologije, se nadovezuje na ovakvu priču jer u urološkim ambulantama aktivno pomažu svakom muškarcu u očuvanju zdravog reproduktivnog sistema i materijala gde je urolog neophodan.

  • Tema muškog steriliteta nije više tabuizirana i vremenom se sama muška populacija navikla da otvoreno govori o problemima sa kojima se suočava tokom bitke za potomstvo. Parovi su uglavnom okrenuti ka Centru za vantelesnu oplodnju, a u urološku ambulantu svaraćaju muškarci sa uputom za analize. Inicijalni pregledi i analize su tretirane od strane tima za vto, a sporadično dolaze kod urologa pa nemamo pravi uvid niti tačan podatak koliki je procenat muškog steriliteta trenutno. Ovo je ujedno i predlog kolegama koji se bave vantelesnom oplodnjom da tim muškarcima trasiraju put ka specijalisti urologije koji se bave muškim sterilitetom – navodi dr Perić, specijalista urologije.

Inicijalni pregled koji se radi da bi došlo do sumnje na muški sterilitet je uzorkovanje i analiza spermokulture. Na osnovu tih rezultata spermokulture, specijalista urologije vidi najpre kvalitet reproduktivnog materijala, zatim koliki je procenat oštećenosti i mnoge druge pojedinosti.

  • Na osnovu rezultata spermokulture možemo zaključiti da li se nekom terapijom može poboljšati nalaz, nekim medikamentima da se pospeši i poboljša, a sve u cilju kvalitetnijeg muškog reproduktivnog materijala. Urolog se tu uključuje ambulantnim pregledom gde na osnovu nalaza i anamneze otpočinje lečenje. Dakle prva dijagnostika je laboratorijski pregled, a dalja specijalistička dijagnostika uključuje ultrazvučni i fizikalni pregled. Na osnovu svega toga kada se dijagnostički krug zatvori, onda se pored lekova može ako uočimo da treba dalje ići u invazivnije metode, na raspolaganju nam je biopsija testisa. To je provera jednostavno funkcije testisa i broja spermatozoida. Biopsija je jedna intervencija u lokalnoj anesteziji tako da osim što je osetljivo područje u pitanju, nije bolna niti neprijatna, već komforna za pacijenta. Biospijom se uzima isečak tkiva testisa gde se bukvalno proverava broj spermatozoida. Odatle ako ih ima zdrvih i funkcionalnih oni se koriste za oplodnju jajne ćelije. To nije ambulantna već hospitalna procedura jer se mora uraditi u sali, ali je zadržavanje minimalno u toku jednog dana se sve obavlja – rekao je dr Perić, napominjući da osim psiholoških činilaca steriliteta itekako ulogu igraju i fiziološki razni činioci koji utiču na muški sterilitet. Dr Perić izdvaja da stil modernog života, ishrana, život pod stresom, nedostatak fizičke aktivnosti uz sve somatske probleme od rođenja kao i stečenih tokom života, a u zavisnosti od uzrasta u kome se koje muška populacija odlučuje da se ostvari kao roditelj, itekako utiču na kvalitet muškog reproduktivnog zdravlja.

Dr Perić je posavetovao sve eventualne korisnike usluga lečenja steriliteta, da se prvo jave kod lekara specijaliste. Generalna preporuka je da se i kod lečenja ginekoloških problema uvek leči i partner, dakle muškarac, dakle kod specijaliste urologije.

  • U sterilitetu, svakako se podrazumevaju svi neophodni pregledi oba partnera, dakle i ginekološki i urološki status se moraju ispitati do kraja kako bi se sam proces vantelesne oplodnje uspešno sproveo lečenjem i rađanjem zdrave bebe. Najčešći i jedini kontakt sa muškarcima koji su u samom postupku VTO, urolozi imaju pri ambulantnom uzorkovanju za analiziranje uretralnih briseva koji su obavezni kao prva dijagnostika pri lociranju muškog steriliteta. Ne postoji čak ni posebna trijaža osim ako pacijent sam ne progovori prilikom pregleda  o problemu sa kojim se suočava da je to čovek koji je u postupku vantelesne oplodnje i da ga je kod urologa poslao ginekolog koji tretira par. Uglavnom su to zdravi muškarci u reproduktivnom periodu pa i rezulatati budu uglavnom dobri i zadovoljavajući, ali iako ne budu dobri rezultati, ne vrate se svi kod urologa na dalje lečenje – zaključio je dr Vladimir Perić izrazivši nadu da će se urolozi aktivno uključiti u rad Centra za vantelesnu oplodnju Zdravstvenog centra Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *