UFK “VALIS”- DA SPORT SVAKOM “UĐE U KRV”

Gradske vesti
U prethodne dve sedmice, otkako je počela sezona kupanja u SRC “Petnica”, na bazenima ima posetilaca, iako vremenske prilike ne pogoduju celodnevnom boravku izletnika na bazenima , kaže za naš portal Željko Ostojić, direktor “Valisa”, ustanove za fizičku kulturu koja upravlja ovim sportskim centrom.
“Poseta petničkim bazenima je niža od proseka za jun, ali uvek ima gostiju, čak i po kiši, jer ljubitelji plivanja sačekaju da kiša prestane, kako bi ušli u bazen. Prošlog vikenda bilo je 150 posetilaca. Kada je u pitanju poskupljenje ulaznica, reakcije građana su podeljene, ali je istina da smo ispod održive cene i Grad dotira rad bazena, tako da smo na ivici poslovanja. Naši troškovi za hidroenergente su visoki, ali smo se odvažlli da i dalje održimo nižu cenu, kako bi građanima omogućili što jeftiniji pristup. Petnica je tradicionalno izletište Valjevaca u koje mogu da se unesu hranu i piće, odnosno, svako može da donese korpu hrane, kao u stara izletnička vremena. Na bazenu postoje i ugostiteljski objekti, uzeti pod zakup od Grada na četiri godine”. kaže Ostojić.
U “Valisu” su predvideli i niz propratnih aktivnosti u SRC “Petnica” za sve starosne grupe, što je svojevrstan vid kulturno-rekreativnog sadržaja.
“Naš stručno -pedagoški tim planira više letnjih aktivnosti, od obuke za neplivače, preko raznih turnira i koncerata. U pregovorima smo sa Centrom za kulturu da priredimo i nekoliko pozorišnih predstava. Krajem jula priredićemo i koncert “iznenađenja” jedne popularne muzičke zvezde. Možda ćemo imati i auto-bioskop. Pored rekreacije za decu i mlade, organizovaćemo i rekreativne aktivnosti za starije sugrađane.”-navodi Ostojić. Takođe, on ističe da Grad Valjevo pomaže razvoj sporta i fizičke kulture u nameri da postanemo “zdraviji” grad.
” Dobro znamo da je jednim dinarom uloženim u sport ušteđeno tri dinara za zdravlje. Jedini smo grad u Srbiji, koji je ostvario model saradnje sa Predškolskom ustanovom, po kom predškolci pohađaju časove fizičkog vaspitanja pod nadzorom profesora. Decu su jedanput nedeljno dovodili vaspitači na časove opšte-fizičkog obrazovanja, a u slučajavemi da nisu mogli da dođu, profesori su odlazili na časove u obdaništa. U većem delu, manje od fizičkog, ovi časovi podrazumevaju vaspitni rad sa decom. Deca od malih nogu nauče da uvažavaju svog profesora i trenera, da poštuju red i usvoje pravila ponašanja, koja će primeniti kad pođu u školu. Kad četiri-pet generacija prođu ovakav program, stvorićemo bazu da decu naučimo , pre svega, poštovanju prema časovima i profesoru.”-ističe Ostojić.
Kada su u pitanju infrastrukturni radovi u UFK “Valis” u toku je rekonstrukcija podloge košarkaškog terena “Student” i nabavka mašinske instalacije za Dom sporta” General Svetomir Đukić”, nekadašnji “Partizan”, o čemu Ostojić kaže: ” Nova tartan-podloga još nije završena, predstoji izrada poslednjeg sloja, kako bi podloga bila savršeno ravna. Predstoji obeležavanje terena i postavljanje košarkaške konstrukcije, tako da sve bude spremno za održavanje “Letnje basket lige”. Dom sporta “General Svetomir Đukić”  je dobio potpuno moderan izgled, od spoljašnjeg do unutrašnjeg uređenja. Postavljen je nov parket, nabavljene su gimnastička i borilačka oprema, uređen je deo mokrog čvora, kupatila su osavremenjena, opremljena tuševima.  Nedavno je raspisana javna nabavka za mašinske instalacije i klima-komore, neophodne za rad sportskih objekata. Od većih radovi predstoji izgradnja kanalizacione mreže do Vitkovićeve ulice, najverovatnije sledeće godine.”
Sa dve najmodernije opremljene sale za gimnastiku i borilačke sportove Dom sporta je, po Ostojićevim rečima jedinstven u regionu i kao takav, svakodnevno je na usluzi građanima Valjeva od 8 do 22 sata za sva udruženja, organizacije i grupe građana, koji izraze želju da se bave sportom i rekreacijom.
” Sport u jednom gradu se ne ogleda u takmičenjima u prvoj, drugoj i petoj ligi, već u ulaganju u decu, u sportski podmladak. Najvažnije je da deca budu zdrava i sportski aktivna. Sport mora da nađe put do građana i da svakom “uđe u krv” jer, ako smo zdravi, postoji nada za napredak i boljitak. Dobri uslovi za sport iznedre i sportske uzore, koje deca prate i oponašaju, pogotovo što smo kao narod talentovani i uspešni u mnogim granama sporta. Nisu toliko bitna takmičenja, lige, rezultati, već fizička aktivnost svakog pojedinca- to je sport.”-zaključuje direktor “Valisa” Željko Ostojić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *