UKLONI DIVLJU DEPONIJU

Gradske vesti
Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, pokrenuli su aplikaciju “Ukloni divlju deponiju”. Ova aplikacija omogućava svim građanima da anonimno prijave lokacije divljih deponija u Srbiji i na taj način doprinesu njihovom evidentiranju i uklanjanju.
Borba protiv nelegalnog odlaganja otpada je od suštinskog značaja za zdravu okolinu. Prema podacima Agencije u Srbiji je zvanično prijavljeno 2690 divljih deponija, nezvanično, ima ih deset puta više.
Primenom aplikacije “Ukloni divlju deponiju” građanima je omogućeno da se aktivno uključe oko rešavanja problema nelegalnog odlaganja otpada, čime pomažu komunalnim preduzećima da ih uklone.
Aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google Play Store-a. Za prijavu je potrebna  fotografija divlje deponije i kratak opis. Prijava će biti evidentirana u Bazi Agencije za zaštitu životne sredine i biće dostupni na mapi Agencije. Prijave su anonimne i njihov broj nije ograničen.
I pored uklanjanja divljih deponija, posle izvesnog vremena one ponovo nastaju na istim mestima, zbog navike pojedinaca da  smeće odlažu gde stignu i gde im je zgodnije. Uz promenu navika i uklanjanje postojećih deponija biće značajno smanjen njihov broj. U periodu od 2019. do 2022.godine broj registrovanih divljih deponija smanjen je sa 3.500 na 2690. Procenjuje se da brojka doseže do 25 hiljada, predstavljajući ozbiljnu pretnju za zdravu okolinu i zdravlje građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *