Ulaganja u sportsku infrastrukturu

Gradske vesti

Jedan od prioriteta lokalne samouprave grada Valjeva je i razvoj sporta i unapređenje sportske infrastrukture, kao osnov za razvoj mladih sportskih talenata. Ove godine nastaviće se sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu, što znatno unapređuje kvalitet života građana od najmlađih kategorija do rekreativaca, uz punu podršku kvalitetnom sportu.

„Sa zadovoljstvom i radošću čekamo nove izazove vezano za unapređenje sportske infrastrukture. Zaista nam je drago da nastavljamo ovim tempom koji smo počeli prošle godine i zaista se trudimo da unapredimo svaki sportski objekat koji je dotrajao u gradu Valjevu“, rekao je Vladimir Mišković, član gradskog Veća zadužen za sport.

On je istakao da je Sportsko rekreativni centar “Petnica” svakako jedan od prioriteta i da je u planu postavljanje vodenih tobogana na školskom bazenu, hidroizolacija i nastavak radova na postavljanju betonskih ploča.

„Betonske ploče su jedna velika investicija. Radovi na postavljanju ploča urađeni su ekspeditivno da bi mogao da se postavi balon i da bi se nesmetano obavljali treninzi naših sportskih kubova koji koriste bazen. Dalji nastavak radova nesumljivo je vezan za hidroizolaciju, koja se isto mora uraditi na tim pločama i biće završeno pre početka letnje sezone, kao i postavljanje vodenih tobogana na školskom bazenu. To će zaista izgledati jako lepo i na veliko zadovoljstvo i radost najmlađih. To je jedan od prioriteta koji ćemo se truditi maksimalno brzo da uradimo, da bi bilo spremno za letnju sezonu. SRC „Petnica“ nije koncipiran da bi bio nekakav akva-siti, ali svakako onaj bazen srednje veličine, školski bazen, može da se unapredi u tom smislu. Zbog toga smo uradili idejni projekat, čekamo da počnemo sa radovima. Što se tiče postavljanja ta tri tobogana koji bi obogatili ponudu, opredeljena su sredstva u vrednosti od  11 miliona dinara  i nadamo se uskoro početku radova”, rekao je Mišković.

Mišković je govorio i o drugim projektima, koji po svemu sudeći zavređuju ogromnu pažnju. Po njegovim rečima, Dom sporta “General Svetomir Đukić”, nekadašnji “Partizan”, počeo je da se koristi od strane sportskih klubova,  a Ustanova za fizičku kulturu  “Valis”  je organizovala i školicu sporta, što će umnogome doprineti zdravom načinu života naših najmlađih sugrađana.

“Veliko je interesovanje za školicu sporta, povećali su broj termina. Ono što mi planiramo je da uradimo uređenje objekta i za to smo izdvojili sredstva. Zaista će to biti jedan reprezentativan objekat. Apliciraćemo za sredstva na jednom od konkursa Ministarstva omladine i sporta, tako da će objekat dobiti potpuno  drugu dimenziju, što i zaslužuje”, naglasio je Vladimir Mišković.

Takođe, u prošloj godini na Pećini je urađena  trim staza, košarkaški teren i postavljene su stolice na stadionu “Pećina”.

“Tartan podlogu koju smo pstavili na trim stazi građani maksimalno koriste, što nam je posebno drago. Vizuelno drugačije izgleda, korisno je i lepo izgleda. Košarkaški teren takođe ima svoju namenu, delujemo na ljude da ga čuvaju i velika je novost da su reflektori na solarnu energiju, tako da se oni po automatizmu pale i vizuelno noću kada prođete Pećinom, lepo izgleda. Na stadionu “Pećina” kupljeno je 900 stolica, 810 je postavljeno, naravno uvek postoji broj rezervnih stolica. Planirali smo sredstva da kupimo još 600 stolica, kako bi tribina bila kompletna u potpunosti. Vizuelno sada potpuno drugačije izgleda i zaista dosta smo bili skoncentrisani na sam park Pećina”, kazao je Mišković.

Planirana su sredstva za uređenje košarkaškog terena na “Studentu”, kao i izrada urbanističkog projekta za stadionu  “Senjak”.

“Zaista je dotrajala podloga na “Studentu”. Tartan podloga je daleko od nekog standarda, čak ni Basket ligu nismo organizovali da se neko ne bi povredio. Tu su ostavljena sredstva da uradimo jedan teren, reprezentativno sa debelim slojem tartana od 16mm. Biće to jedno uređeno mesto, reprezentativno, koje građani vole zbog košarke i  basketa.   Sala “Studenta” je relativno nova, jako je lepa, dosta se koristi, ali nikada nije postavljen parket. Ima gumiranu podlogu koja nije dovoljno elastična i nije približnog kvaliteta. Ostavili smo sredstva da uradimo parket i da ta sala zaista dobije potpuno novu dimenziju,  jer to je veoma korisno, naročito za mlade.  Mladi u tom nekom osetljivom dobu kada rade na tvrdoj podlozi, to može da ostavi posledice na koštano zglobni sistem”, kaže Mišković i dodaje da je za stadion “Senjak” planirana izrada urbanističkog projekta.

“U planu je jedan veliki sportski centar. Krećemo od tih prvih koraka, naravno to je urbanistički projekat, koji bi podrazumevao zatvoreni bazen, fudbalski teren sa veštačkom travom  i atletskom stazom okolo njega”, rekao je član Veća zadužen za sport.

Iz budžeta grada Valjeva izdvojeno je dosta sredstava i za održavanje i unapređenje postojećih terena.

“Mi ne održavamo samo terene koji su u vlasnitvu grada Valjeva, već i ove neke koji nisu u našem vlasništvu, jer ako bi smo ih prepustili oni bi zakorovili. Nama je cilj da što više ljudi može da koristi te terene i zaista se “Valis” maksimalno trudi da to održava kako treba i da unapredi to održavanje. Bitno je napomenuti da “Valis” nije samo ustanova za održavanje već i pedagoški rad koji smo pomenuli kroz školicu sporta. Planirali smo,  videćemo da li ćemo  stići ove zime, ali možda neki mali pilot projekat, da napravimo jednu školicu skijanja.  Direktor “Valisa” i ja smo dosta pričali o tome da bi smo za narednu zimu  opet mogli da izdvojimo sredstva za tu školicu. Realno je i najskuplje  organizovati školicu skijanja i mislim da bi to bio pun pogodak”, zaključio je Vladimir Mišković i najavio da je u narednom periodu u planu podela sportskih rekvizita valjevskim školama u vrednosti 2 miliona dinara.

B.J./V.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *