USKORO SANACIJA KOTLARNICE U KASARNI “VOJVODA ŽIVOJIN MIŠIĆ”

Gradske vesti
Grad Valjevo dobiće 25.158.000 dinara na konkursu za zamenu kotlova u javnim ustanovama u 2023.godini, koji je u februaru ove godine raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine za sufinansiranje projekata zaštite vazduha od zagađenja. Grad je konkurisao projektom za unapređenje kvaliteta vazduha nabavkom, zamenom i rekonstrukcijom kotlarnice u kasarni “Vojvoda Živojin Mišić”. Nadležno ministarstvo odvojilo je 220 miliona dinara za konkurs na koji se prijavilo 55 jedinica lokalne samouprave. Valjevo je među 27 gradova i opština, kojima su odobrena sufinsirajuća sredstva. Interesovanje za zamenu kotlova u javnim ustanovama bilo je veliko, tako da za 16 prijavljenih lokalnih samouprava, koje su ispunile uslove konkursa, nije bilo novca.
Lokalne samouprave nisu pokazale dovoljno interesovanje za projekte smanjenja zagađenja vazduha iz individulnih izvora u 2023.godini. Od obezbeđenih 170 miliona dinara, dodeljeno je 99,4 za 19 gradova i opština. Na drugi javni poziv Komisije za energetsku efikasnist Gradske uprave u Valjevu prijavilo se oko 250 građana za sufinansiranje nabavke i zamene kotlova u domaćinstvima. Oni su konkurisali za sredstva preostala od prvog javnog poziva, u visini od 20 miliona dinara.
Nacionalni program energetske efikasnosti  koji, pored Ministarstva zaštite životne sredine,  sprovodi i Ministarstvo rudarstva i  energetike biće nastavljen i u 2023. godini programom sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanovima, vrednim 70 miliona evra, kojim bi trebalo da bude obuhvaćeno od 80.000 do 100.000 domaćinstava u Srbiji.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *