Usvojen devetomesečni budžet grada Valjeva

Gradske vesti

Na današnjoj sednici  Skupštine grada Valjeva, usvojen je izveštaj budžeta grada  za period januar- septembar 2021. godine.

Načelnik Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da se realizacija  budžeta menja iz dana u dan i da je procenat realizacije na nekim programskim aktivnostima veći na današnji dan nego 30. oktobra, kada je završen ovaj devetomesečni izveštaj.

 “Sve je transparentno, imaju odluke o završim računima na sajtu grada Valjeva. Zašto govorim o prihodima i zašto su oni indikativni. Kao što sam rekao, najveći deo prihodovne strane, a to su tekući prihodi od takse i naknade koji pristižu u kontinuitetu i to je indikativno za 9 meseci, tu ne može da se pogreši ako smo do kraja godine već  na realizaciji za 75%, znači realizacija će sigurno biti za 100%. Što se tiče rashodne strane , rashodi se menjaju iz dana u dan, jeste to sada 56,80%, sačekajmo kraj godine. Kod nekih rashoda nije bilo realizacije za devet meseci, ali sada već u ovom trenutku je reaizacija na 100%. Preuzeli smo obaveze, imamo aktivne ugovore, naravno da će se sredstva potrošiti da li u zadnjem kvartalu ove ili u prvom naredne godine” rekao je Tabašević.

Gradonačelnik Valjeva je naglasio da ga najviše boli to što pojedini odbornici govore da vlada nesposobnost, ali da građani sve vide i da će oni dati sud o tome.

“Već mesecima za govornicom slušamo priče o nekakvim kataklizmama, šamaranjima, mene je najviše pogodilo to što isti odbornici pričaju kako ovde vlada nesposobnost i nerad, a to građani najbolje vide i oni će dati najbolju ocenu, mislim da je naprotiv totalno sve drugačije. Vi sada kada izađete vidite da je Valjevo jedno ozbiljno gradilište , vidite da se radi centralna gradska ulica, da se radi proširenje toplovoda u samom centru grada, rade se dve nove investicije kakve se ne pamte u toku jedne godine u bilo kom gradu u Srbiji. Preko 15 godina nismo imali novih stranih investicija, otvaranja novih radnih mesta.Gerontološki centar koji se radi trenutno, koji preko 12 godina  stajao i propadao i onda neko kaže nesposobnost i nerad. Mislim da građani mogu najbolje da se uvere. Naravno, sve stvari koje nisu realizovane biće rešene do kraja ove godine ili u prvom kvartalu nove godine. Važno je da su započeti ugovori gotovo 90% preuzete obaveze ,a najbitnije je da se ti projekti realizuju. Mnogi projekti se pripremaju za ralizaciju, jer složićete se da pored novca za mnoge stvari je potrebno i vreme i strpljenje, potrebna je adekvatna i odgovarajuća tehnička dokumentacija, jer ukoliko morate neke stvari da ispravite i to zahteva vreme, a ja vam garantujem da ćemo racionalno trošiti budžet, da ćemo uvek racionalno trošiti pare naših sugrađana i da će biti ponosni na to kako  realizujemo projekte i nove investicije u gradu”, naglasio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva  Viktor Mićić  je naglasio da realizacija budžeta  ide po izvršenim radovima.

“Imamo primedbu da se u realizaciji ne prati prihod, to je sasvim logična realizacija budžeta, ide po izvršenim radovima. Načelnik je lepo obrazložio, ko hoće da čuje, ko neće pravi ovde neke teorije zavere, govore o katastrofi, nekoj kataklizmi”, istakao je  Mićić i pohvalio gradonačelnika i njegov tim zbog planskog trošenja budžeta, zbog rashoda koji se pažljivo prate i zbog toga što se vodi računa o svakom dinaru.

“Politika Srpske napredne stranke jeste politika pažljivog trošenja  novca,  brižnog  odnosa prema novcu građana Valjeva. To nam je naravno ucrtao predsednik Republike i na neki način kao aksiom prosledio svima nama koji poštujemo njegovu politiku, da sto puta obrnemo isti dinar, da ga utrošimo na najbolji način, da efekti određenih resursa koji su sada nama dostupni  budu najbolji”, rekao je Mićić .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *