Uvodna konferencija projekta „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“

Gradske vesti

U  Gradskoj upravi Valjeva održana uvodna konferencija projekta „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“, što je bila odlična prilika da se predstave ciljevi, ključne aktivnosti i očekivani rezultati projekta, koji će doprineti poboljšanju stambene podrške i merama aktivne inkluzije za socijalno osetljive društvene grupe, pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković je pozdravio sve prisutne, zahvalio se donatorima i saradnicima i naglasio da će Grad Valjevo i u narednom periodu kroz sredstva ii budžeta i druge projekte posebnu pažnju posvetiti unapređenju stambene podrške i merama aktivne inkluzije za marginalizovane i društveno osetljive grupe.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu sve da vas pozdravim i da otvorim ovu konferenciju povodom realizacije projekta „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“, projekta koji svima nama mnogo znači, a naročito pripadnicima marginalizovanih i društveno osetljivih grupa u našoj zajednici, koji nemaju rešeno stambeno pitanje i koji žive u teškim stambenim uslovima, odnosno koji nisu trajno ili adekvatno stambeno zbrinuti. Upravo iz razloga velikih stambenih potreba društveno osetljivnih grupa, Grad Valjevo je i konkurisao za sredstava Evropske unije, zajedno sa Centrom za socijalni rad i Centrom za integraciju Roma Valjevo. Kroz projekat će biti obezbeđena stambena podrška kroz izgradnju, dozvolama za korišćenje 20 stanova za osetljive društvene grupe, pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mlade koji napuštaju sistem socijalne zaštite, a koji nisu trajno ili adekvatno stambeno zbrinuti.

Stanovi će biti izgrađeni u Novom naselju u Valjevu. Svim korisnicima kojima je obezbeđena stambena podrška, obezbeđuju se i kompletne mere aktivne inkluzije, sa ciljem njihovog osnaživanja i enventualnog izlaska iz sistema socijalne zaštite. Mere aktivne inkluzije uključuju usluge zapošljavanja, socijanle zaštite, obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalnog osnaživanja“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Prema njegovima rečima, Grad Valjevo je već dugi niz godina jedan od najboljih primera u Srbiji u pogledu razvijenosti socijalnih usluga i značajna budžetska sredstva opredeljuju se za socijalnu podršku i projektne programe.

„O tome svedoče brojna priznanja i pohvale od predstavnika države i domaćih i međunarodnih organizacija. Grad Valjevo ima izuzetno razvijen civilni sektor, a sa druge strane, administaracija grada Valjeva je pokazala veoma visok kapacitet u realizaciji zahtevnih projekata i programa, kao i podršci inkluzije Roma i drugih marginalizovanioh grupa na lokalnom nivou. Takođe, u gradu Valjevu je uspostavljena dugogodišnja saradnja između predstavnika zajednice, civilnog sektora i lokalnih institucija i kroz ovaj projekat Grad pokazuje da je sredina koja afirmiše toleranciju, poštovanje ljudksih prava, brigu za osetljive društvene grupe i solidarnost. Kroz ovaj projakt, Grad Valjevo pruža podršku našim sugrađanima, čiji su životni uslovi otežani usled siromaštva i nejednakih šansi za pristojan život.

Želeo bih da se zahvalim Evropskoj uniji, koja je obezbedila značajna finansijska sredstva, kao i Kancelariji UN za projektne usluge UNOPS, koja sprovodi program podrške EU, socijalnog stanovanja i aktivnoj inkluziji, a sa kojom zaista imamo odličnu saradnju. Koristim priliku još jednom da im se zahvalim što su nas podržali na ovom projektu i siguran sam da ćemo i u budućnosti na mnogim drugim projektima koji se budu otvorili konkurisati i da ćemo imati odličnu saradnju. Zahvaljujem se naravno i saradnicima koji su pisali ovaj projekat, kao i projektnom timu koji radi na njegovoj implementaciji. Grad Valjevo će i u narednom periodu kroz budžet i druge projekte posebnu pažnju posvetiti unapređenju stambene podrške, merama aktivne inkluzije za marginalizovane i društveno osetljive grupe, kako bi njihovi stambeni uslovi bili unapređeni i kako bi se unapredio kvalitet njihov života, a kako bi naš Grad i cela zajednica bile bolje i kvalitetnije mesto za život“, rekao je gradonačelnik.

Projekat „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“ sprovodi Grad Valjevo u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo i Centrom za integraciju Roma Valjevo. Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji finansira Evropska unija, a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Ukupna vrednost projekta iznosi 949.745,28 evra, od čega je donacija Evropske unije 704.450,00 evra.

„Ovo je velika stvar za naš Grad, kao i za socijalnu politiku našeg grada. Kao što znate, uskoro kreće da se gradi zgrada socijalnog stanovanja, imaćemo 20 stambenih zajedinica, 12 je namenjeno za romske nacionalne manjine, četiri za žrtve nasilja i još četiri stambene jedinice su namenjene za decu koja izlaze iz hraniteljskih porodica. Kao što znate, Grad Valjevo je pre dve godine uveo uslugu SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici, tako da je ovo još jedan vid projekta podrške ženama žrtvama nasilja. Ovo je velika stvar za naš Grad i ovim putem želim da se zahvalim našim donatorima, pre svega Evropskoj uniji, a i našim partnerima Centru za socijalni rad i Centru za integraciju Roma, koji su dali svoj maksimum da bi ovaj projekat danas počeo“, naglasio je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

Kao što je već rečeno, kroz ovaj projekat biće obezbeđena stambena podrška kroz izgradnju i dodelu na korišćenje 20 stanova za osetljive društvene grupe: pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mlade koji napuštaju sistem socijalne zaštite, a koji nisu trajno i/ili adekvatno stambeno zbrinuti. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana, a korisnici će biti izabrani putem javnog poziva koji je raspisan pre nekoliko dana i koji je otvoren do 26. decembra 2022. godine.

„Projekat se sprovodi u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, koje finansira EU, a implementira Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS. Do sada je urađeno već dosta toga vezano za pripremne aktivnosti za uvođenje izvođača radova u posao i upravo smo jutros uveli izabranog izvođača u posao i radovi već kreću narednih dana. Opšti cilj projekta je povećanje socijalnog uključivanja upravo tih društveno osetljivih socijalnig grupa, koje se suočavaju sa siromaštvom i koje nemaju adekvatno ili trajno stambeno rešenje. Projektom je predviđena izgradnja 20 stambenih jedinica, korisnici će biti izabrani putem javnog poziva, a projekat pored stambene podrške, obezbeđuje i komplementarne mere aktivne inkluzije za sve izabrane korisnike. Tako će svi korisnici kojima će biti obezbeđena stambena podrška dobiti i podršku u vidu osnovnog nameštaja i kućnih aparata za opremanje tih stanova. Takođe, oni će dobiti podršku u zapošljavanju putem njihovih iskazanih potreba, dobiće zdravstvenu podršku putem odgovarajućih analiza, pregleda, zdravstvenih saveta. Deca korisnici programa će dobiti edukativnu podršku, u pogledu stručne podrške, interaktivnih radionica ili individualni rad ili podrška u smislu praćenja rada i napretka ponašnja u školi. Obezbeđena je i psiho-socijalna podrška, jer pričamo o posebno osetljivim društvenim grupama, u smislu osnaživanja, rada sa stručnim licima, u pogledu njihovog jačanja i socijalnih veština da prevaziđu probleme“, kazao je Nenad Branković, menadžer projekta.

Partner na ovom projektu bio je Centar za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo, čija je uloga u ovom projektu bila od velikog značaja.

„Uloga Centra za socijalni rad je bila višestruka. Od same ideje za projekat, odnosno same ideje koje će kategorije biti uključene u ovaj projekat. To smo mi kroz razne izveštaje i programe rada već isticali u tim našim godišnjim izveštajima i došli smo do toga da su upravo ove tri kategorije te kojima je sada potrebna pomoć. Zašto baš svi oni? Zato što smo mi iz Centra za socijani rad ti kojima se korisnici prvo javljaju kada imaju probleme i za koje misle da ih mi možemo rešiti. Dolaze kod nas i mi pokušavamo da ih rešimo, ali neke stvari koje ne možemo, onda rešavamo na ovaj način. Dakle, ovaj projekat je jako dobar za sve tri kategorije, jer upravo one spadaju u kategorije koje su jako osetljive. Ovo je idealna prilika da mnogi od njih dobiju već jednom svoj krov nad glavom. Što se tiče rada Centra za socijalni rad u ovom projektu, moram da istaknem da se rad Centra neće zaustaviti, dakle mi nastavljamo da radimo sa tim korisnicima koji budu izabrani. Po Odluci o socijalnoj zaštiti u gradu Valjevu, upravni odbor Centra za socijalni rad upravlja objektima socijalnog stanovanja i mi ćemo dalje nastaviti da radimo sa tim kategorijam stanovništva“, rekla je Katarina Milićević iz Centra za socijani rad „Kolubara“ Valjevo.

Poslednjih godina, Centar za integraciju Roma Valjevo je dosta radio sa Romima i drugim marginalizovanim grupama, kako na zapošljavanju, tako i na obrazovanju.

„Sada imamo projekat koji je vezan za stanovanje, a sa druge strane pruža jednu sveobuhvatnu podršku, koja je pripadnicima romske nacionalne manjine, tako i ostalim ciljnim grupama u projektu neophodna, kako bi mogli da se integrišu u društvo i kako bi kada sutra budu imali krov nad glavom mogli da obezbeđuju sebi prihode pored toga šo će moći tu da žive. Mislim da je ovaj projekat jako važan i mi kao Centar za integraciju Roma vidimo u gradu Valjevu veliku podršku, jer bez njih i bez Centra za socijalni rad mi ne bismo ni mogli kao partneri da učestvujemo na ovom projektu i drago nam je što oni prepoznaju kako probleme romske zajednice, tako i probleme ostalih ciljnih grupa. Nadam se da je ovo samo jedan početak projekata i nadam se da ćemo ga uspešno realizovati i da će ih biti mnogo više“, naglasila je Marija Vesić, predsednica Centra za integraciju Roma Valjevo.

Cilj ovog projekta je povećanje socijalne uključenosti žena i muškaraca, devojčica i dečaka koji se suočavaju sa siromaštvom i socijalnom isključenošću, omogućavajući im da žive dostojanstveno i aktivno učestvuju u društvu. Specifični ciljevi se odnose na podršku socijalnoj inkluziji i poboljšanju uslova života Roma i drugih osetljivih društvenih grupa kroz stambenu podršku, kao i na podršku socijalnom uključivanju Roma i drugih osetljivih društvenih grupa u društvo kroz aktivne mere socijalne inkluzije.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *