Vakcina glavu čuva

Narodni tradicionalni lekovi poput belog luka i domaće rakije sa glogovim bobicama ne pomažu protiv zaraze koronavirusom. Nije od koristi ni Pavlovićeva mast u nozdrvama. Jedino što nam je potrebno i lako dostupno je vakcina, jer je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nepovoljna. Preti nam i delta plus soj, koji je već registrovan u susednoj Hrvatskoj. Skoro je izvesno da nas ni sezonski grip neće zaobići.

Na Vakcinalnom punktu u Centru za kulturu je nešto veće interesovanje građana za imunzaciju nego prethodnih meseci. Ipak, koordinator vakcinalnog punkta Vladimir Dimitrijević nije zadovoljan odzivom.

“U Valjevu je do sada vakcinisano 45 odsto građana. Uvođenjem kovid-propusnica  više je mladih, koji se odlučuju za jednu od četiri vrste ponuđenih vakcina, ali to nije dovoljno. Najslabiji odziv je u populaciji od 18 do 30 godina. Najviše je onih koji dolaze po treću dozu. Na žalost, zainteresovanost za prvu i drugu dozu je najmanja.”, kaže Dimitrijević.

Polovinom oktobra počela je imunizacija i protiv sezonskog gripa. Na raspolaganju su dve vakcine-trovalentna Torlakova, za populaciju od 18 do 65 godina i četvorovalentna “Vaxigrip tetra”. Do sada je u Valjevu upotrebljeno 368 doza Torlakove i 2120 četvorovalentne vakcine.

Pre dva dana u Srbiju je stigla i “Moderna”, što je peta vakcina dostupna kod nas, a po svojim odlikama je slična “Fajzer Biontekovoj”. ” Zasad nema prijavljenih za  “Modernu” i još ne planiramo da je naručimo, jer jedna bočica sadrži 10 doza. Ukoliko vakcinišemo jednog građanina, preostalih devet doza bismo morali da bacimo”, objašnjava Dimitrijević.

Ovog vikenda predviđene su i kućne posete terenskih ekipa za imunizaciju. Prijavilo se 60 naših sugrađana, kojima će biti omogućeno da u svom domu budu vakcinisani  vakcinom “Sinofarm”. Ujedno, moći će da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa.

U Srbiji je još uvek oko četiri miliona nevakcinisanih. Upravo, oni su na meti novih sojeva koronavirusa, koji se bori da opstane. Ukoliko ne ubrzamo imunizaciju, radi postizanja kolektivnog imuniteta, epidemiolozi tvrde da možemo da zaboravimo na proslavu Nove godine i Božića. Mnogo puta do sada smo čuli da je vakcina civilizaciska tekovina. Na žalost, mnogima ta tvrdnja, ili bar neki njen deo nije jasan. Možda bi bila razumljivija ona narodna izreka o čizmi i šubari, doduše malo preinačena: Vakcina glavu čuva, Pavlovićeva mast (u nosu) je kvari!

B.Đ- B.M

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts