Valjevcima prezentovana kampanja Kancelarije za mlade “Nisi sam” o digitalnom nasilju

Gradske vesti
Kampanja Kancelarije za mlade Valjevo “Nisi sam”, uspešno je prezentovana  u Valjevu, na platou ispred Centra za kulturu.
Tokom cele godine širom Srbije, Kancelarija za mlade realizovala je ovu kampanju, koja će se zbog nastupajuće letnje pauze nastaviti od septembra ove godine.
 „Želeli smo danas na neki način da obeležimo čitavu godinu koja je ostala iza nas. Obišli smo preko 30 škola u Srbiji i imali smo dosta uspeha u samoj kampanji. Kada kažem uspeha, sama prevencija i motivacija koju mi radimo kroz kampanju dostiže neki zadovoljavajući nivo, s obzirom na to da i samo digitalno nasilje nije još uvek pravno regulisano, a da se širi i da je dosta prisutno, naročito u ovo moderno doba. To što volonteri Kancelarije za mlade rade, sa čime se bore zajedno sa nama i uvek odlaze i rado učestvuju u kampanji je naša glavna motivacija da nastavimo dalje, a sa druge strane, priče koje smo čuli i sa kojima smo se susretali, poruke koje dobijamo nakon odlaska, mislim da je to naš najveći uspeh i pokazatelj da smo na pravom putu“, kazala je Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade Valjevo.
Cilj kampanje „Nisi sam“ jeste da se kroz razgovor sa mladima skrene pažnja na to koliko je važno da na vreme prepoznaju i prijave nasilje, ali i da se proširi svest o važnosti ove teme.
„Mi kroz kampanju širimo svest o tome kako sprečiti vršnjačko nasilje i kako se boriti sa njim, ali i pomažemo mladima koji su već doživeli nasilje. Takođe, podstičemo mlade da nije sramota ispričati njihov slučaj i da žrtve nasilja ne treba da se sklanjaju od toga što su doživele, već treba da se bore protiv toga i treba da ukazuju drugim mladim osobama“, naglasila je Nikolina Popović, volonter Kancelarije za mlade Valjevo.
Kampanje se najčešće održavaju u osnovnim i srednjim školama, ali i Kancelarijama za mlade i drugim ustanovama širom Srbije.
„Odziv dece je veliki, uvek se nešto otkrije i nekome se pomogne. Obično nam se deca javljaju nakon predavanja, ukoliko je neko žrtva nasilja ili zna nekoga ko jeste. To je uglavnom vezano za porodično, ali i vršnjačko i digitalno nasilje. Mislim da je jako važno pričati o ovoj temi, s obzirom na to da danas sva deca imaju telefone i da pored svih vrsta nasilja, danas je veoma zastupljeno i digitalno nasilje“, poručio je je Milan Tošić, volonter Kancelarije za mlade.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *