Valjevo ponovo apsolutni šampion sajma u Novom Sadu

Gradske vesti

U Gradskoj upravi Valjeva upriličen prijem za najuspešnije poljoprivrednike iz valjevskog kraja, koji su na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu ostvarili značajne rezultate nagrade.

„Čestitam na fenomenalnim rezultatima koje ste postigli na sajmu u Novom Sadu. To je dokaz da Grad Valjevo što se tiče poljoprivrede zaista pravi dobre poteze. Podsetiću vas da u ovom trenutku imamo 100 miliona direktnih subvencija u poljoprivredu i sigurno smo u samom vrhu u Srbiji koji toliko ulažu. Pozivam sve poljoprivrednike da maksimalno koriste mere koje sprovodimo preko preduzeća „Agrorazvoj“. Želim vam još više uspeha u narednom periodu, a mi ćemo se potruditi da maksimalno sve ispratimo“, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Predsednik Komisije za poljoprivredu i selo Dragomir Vitorović je takođe čestitao dobitnicima nagrada i poželeo još bolje rezultate u budućem periodu.
„Ja vas u ime Komisije za poljoprivredu i selo srdačno pozdravljam, vaši uspesi su i naši uspesi. Mi ćemo još više ulagati u poljoprivredu i sela ovoga grada i truditi se da i narednih godina postignete značajne rezultate. Uvek ćete imati našu podršku“, poručio je Dragomir Vitorović.

Na ovogodišnjem sajmu u novom Sadu, valjevski proizvođači su po drugi put osvojili titulu apsolutnog šampiona što je prema rečima dr Radoslava Vujića rezultat višegodišnjeg rada.

„Pehari i diplome koje se nalaze ovde govore sve. To znači da smo u ovčarskoj proizvodnji postigli zaista jedan zavidan nivo, a to je sigurno rezultat jednog višedecenijskog rada svih službi koje rade u ovoj našoj državi i službama koje rade u gradu Valjevu. To je rezultiralo time da smo mi po drugi put apsolutni šampioni sajma u Novom Sadu. Danas na području grada Valjeva i Kolubarskog okruga ima preko 100 poljoprivrednih proizvođača koji gaje ovce. Na našu sreću, danas Kolubarski okrug ima preko 25000 omatičenih grla sjeničke oplemenjene ovce i to mislim da je najviše u Srbiji. Iz tog kvantiteta, izašao je i kvalitet, što se i vidi po zasluženim priznanjima. Ne bismo to mogli uraditi da nije bilo naših uvaženih i vrednih poljoprivrednih proizvođača. Najiskrenije čestitam svima onima koji su nagrađeni, želim im da gaje na svojim gazdinstvima još veći broj grla, a ovo je samo jedan mali borj poljoprivrednih proizvođača koji su uzeli učešće na sajmu, a ima ih dosta koji zaslužuju kvalitetom svojih grla da učestvuju na sajmu u Novom Sadu“, kazao je Vujić.

Poljoprivrednike je pozdravio i prof. dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta, koji je bio predsednik žirija za ocenjivanje grla na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama ovde. Ja se osećam kao domaćin, jer je moje prisustvo ovde preko tri decenije i to sa dolaskom studenata. Oduvek smo imali izuzetnu podršku grada Valjeva za dolazak mojih studenata ovde na stručnu praksu. Vi niste na trećem mestu, po meni vi ste na prvom mestu, ja sam to govorio i pre 15, 20 godina. Ja sam preko 30 godina predsednik komisije u Novom Sadu. Meni je posebno drago što sam po drugi put imao priliku da dodelim ovo najviše priznanje na sajmu. To je dugogodišnji rad, vi koliko znam imate preko 6000 priplodnih ovaca. Ja kada sam obrazlagao na sajmu zašto predlažem da se dodeli to laskavo priznanje, rekao sam da u Srbiji preko 217000 grla pod kontrolom, a 25000 samo u Kolubarskom okrugu. Meni je posebno drago kada sam na ovom sajmu obrazložio apsolutnog šampiona dobili smo aplauz, ali što je najvažnije nismo dobili primedbu. Tako da, još jednom čestitam dobitniku ovog priznanja sa željom da i ostali proizvođači poslušaju predloge ljudi iz „Agrorazvoja“ i zahvaljujem se gradskom rukovodstvu koje je prepoznalo značaj poljoprivredne proizvodnje“, poručio je prof. dr Mekić.

Profesor Stamen Radulović sa Fakuteta veterinarske medicine u Beogradu je naglasio da je u valjevskom kraju podignuta lestvica kada je reč o genetskom materijalu, zahvalio se na saradnji i prilici da bude danas u Valjevu i poručio da će katedra Fakulteta veterinarske medicine uvek biti na raspolaganju za sva pitanja, nedoumice i pomoć.

Na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu, osvojena su tri pehara, među kojima je i najznačajnija nagrada, a to je apsolutni šampion sajma.

„Želeo bih da se zahvalim našim poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili ovaj izvanredan rezultat. Apsolutni šampion u kategoriji ovčarstva za izloženu sjeničku pramenku je Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice, Zoran Petrović je osvojio srebrnu medalju i Vladan Nestorović pehar sajma. Ja se nadam da ćemo mi i u narednom periodu ostvariti još bolje rezultate nego što smo ove godine“, rekao je Goran Marjanović, direktor  „Agrorazvoja”.

Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva Dragutin Kuzmanović je izrazio zadovoljstvo što je Valjevo posle dugo godina ponovo na sajmu u Novom Sadu .

„Rad koji je uložen preko „Agrorazvoja“ i Gradske uprave se isplatio. Konačno imamo aspolutne šampione sa teritorije grada Valjeva. To je dugotrajan rad i hoću pre svega da se zahvalim Poljoprivrednoj stručnoj službi i dr Radosavu Vujiću koji je zadužen za rad vezan za stočarsvo. Kolegama iz „Agrorazvoja“ koji su sve sproveli u delo i ono što je najvažnije našim poljoprivrednicima koji ulažu napor i energiju, koji se bave stočarstvom i koji su u ovim teškim vremenima odlučili da ostanu na selu, da se bave poljoprivredom, jer oni najbolje znaju koliko je to u ovom trenutku teško, naročito u stočarstvu. Naši proizvođači imaju podršku, gradonačelnik nije slučajno pomenuo što je izabrao za pomoćnika gradonačelnika čoveka koji je do skoro vodio poljoprivredu i ja mislim da je to dokaz da ova lokalna samouprava vodi računa o poljoprivredi i samim tim vodi računa o selu. Sledeće godine nastavljamo tradiciju, naravno da sjeničku pramenku treba još da pokažemo u najboljem svetlu, a mislim da to valjevski proizvođači imaju“, poručio je Dragutin Kuzmanović.

Apsolutni šampion ovogodišnjeg sajma Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice se zahvalio na gostoprimstvu i prilici da učestvuje na sajmu.

„Prvo bih želeo da se zahvalim svima, gradonačelniku koji nas je pozvao, mene i moje kolege, gospodinu Dragutinu Kuzmanoviću i meni je drago da mogu da kažem da iz poljoprivrede imamo drugog čoveka koji je u Gradskoj upravi, koji će uvek nama poljoprivrednicima izaći u susret, gospodinu Vujiću, koji je svoje savete uvek delio blagovremeno i kako treba, gospodinu Marjanoviću, bez koga mi ne bismo sami mogli da pokažemo naša grla na sajmu u Novom Sadu. Mogu da kažem da sam posećivao i ostale sajmove, bio sam na sajmu i u Sjenici i neko moje viđenje jeste da je Grad Valjevo dosta poboljšao proizvodnju sjeničke ovce, možda je Valjevo i ispred Sjenice sa nekim kvalitetom. Sav taj ulog u genetski materijal, doneo je rezultat apsolutnog šampiona. Još jednom u svoje ime i u ime moje porodice želim da se zahvalim na dočeku“, naglasio je Stanarević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *