Valjevski filmski susreti

Gradske vesti

Deveto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održava se ove godine u Valjevu, ovoga puta pod sloganom Sada je pravo vreme. Festival traje od 15. do 18. decembraFestival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju naših sugrađana svih uzrasta i zanimanja. Glavni program čine kratkometražni filmovi mladih autora, kao i dugometražni igrani i dokumentarni filmovi iz zemlje i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionice.

Glavni program festivala čine tri selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma, revijalni program igranog i dokumentarnog filma i kao novost ove godine, revijalni program krakometražnog eksperimentalnog filma. Filmovi će biti prikazani u Bioskopu 85. Ulaz je, kao i svake godine, slobodan.

Festival otvara igrani film Heroji radničke klase Miloša Pušića čiji je jedan od scenarista Valjevac Dušan Spasojević. U okviru revijalnog programa biće prikazani igrani filmovi Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača. Pored igranih, u sklopu revijalnog programa moći ćete da pogledate i dokumentarni film Rampart Marka Grbe Singha.

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 14 ostvarenja mladih autora iz regiona: 9-5 Maše Šarović, Čekaj me ovde Alekse Borkovića, Prva uloga Stevana Vojvodića,Neighbours Juša Hrastnika, Ječam žela Andrije Mugoša, Polica Matije Lukača, Krotki  Jovana Dimoskog, Probna Vožnja Mirze Abdagića, Pregoreo Nemanje Mladenovića, Smak sveta Maye Janković, Zgažene Aleksandra Teokarevića, Ništa o mojoj majci i sestri Petra Lakića, Animus Milice Spasojević i Sjeverni pol Marije Apčevske.

Na festivalu će se i ove godine dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman, čiji je autor Jelena Popović, dodeljuje žiri koji je ove godine u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabina Krešić, glumice Maje Šuše i dramaturga Dragana Nikolića. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje najboljem reditelju, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

Revijalni program eksperimentalnog filma je nastao ove godine zbog velikog interesovanja autora i prijavljenih kratkih eksperimentalnih filmova za takmičarsku selekciju. Ove godine pravimo posebno mesto za eksperimentalni film i dvodnevnom radionicom alternativnog filma koju će voditi producentkinja Savina Smederevac.

I ove godine ćemo ugrađanima, pored filmskog, ponuditi i muzički program.

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, s ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

Festival organizuje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *