VEĆA OPANOST OD ŠUMSKIH POŽARA

Gradske vesti
Lucifer, Kerber,Haron su nazivi toplotnih talasa, koji su se početkom jula iz Afrike proširili na skoro celu Evropu donoseći nesnosne vrućine. Prema podacima Američkog nacionalnog centra,  ponedeljak, 3 jul ove godine bio je dosad najtopliji dan na planeti otkako su počela merenja. Toplotni talas Haron dobio je ime po čamdžiji iz grčke mitologije, koji lađom prevozi duše preminulih rekom Stiks do podzemnog sveta, Hada. Meteorolozi predviđaju da će ovaj talas trajati još desetak dana.  Prošlog leta je skoro 62.000 ljudi u Evropi preminulo od toplote, najviše u Italiji i Španiji.
Ovo je kritičan period i za izbijanje šumskih požara. Imajući u vidu nadolazeći toplotni talas, JP “Srbijašume” apeluje na građane da se u prirodi ponašaju odgovorno i savesno. Uz velike vrućine u više od 95 odsto slučajeva uzroci šumskih pažara su ljudski nehat i nepažnja. Najčešći uzroci šumskih požara su loženje vatre u blizini šume, bacanje opušaka, paljenje korova i drugog otpada na poljoprivrednom zemljištu. Najkritičnija područja za šumske požare su ona sa četinarskim drvećem.
U JP “Srbijašume” pozivaju građane da , ukoliko pripremaju roštilj u prirodi, vatru ugase vodom i da ne bacaju opuške. U slučaju da izbije požar, pravilo je da građani pokušaju da ga sami ugase i da pozovu nadležnu vatroganu jedinicu na broj 193.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *