Veliki LIDER i državnik! “Vučić ODBRANIO srpske interese, ali nije od Nemačke napravio neprijatelja”

Vesti iz Srbije i regiona

Predsednik se držao principijelno i do kraja dosledno zastupao srpske stavove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jak lider, a kancelar Olaf Šolc ga je svojom posetom i porukama samo dodatno pozicionirao i ojačao. Sada je sasvim jasno i da je problem više sa druge strane, da je problem, pre svega, u EU i Nemačkoj, znatno više nego što je taj problem u Srbiji, zaključio je dopisnik nemačkog medijskog servisa “Dojče vele”, Hrvat Srećko Matić.

– Šolc je u Beograd praktično došao sa zahtevom: “Gospodine Vučiću, priznajte Kosovo i ući ćete u EU”, ali Vučić je iskusan političar koji zna da tako nešto nije realno. Vučić se pokazao kao jak lider i doslovno je odbrusio nemačkom kancelaru: “Ništa od priznavanja Kosova, nećemo se prodati za ulazak u EU, zadržaćemo dobre odnose s Rusijom!” – rekao je novinar “Dojče velea” u uključenju za hrvatsku TV N1.

Srećko Matić je, takođe, naveo i da Šolc, Nemačka i čitava Evropska unija u ovom trenutku nemaju jasnu viziju kako proširiti Evropsku uniju, kako približiti Srbiju, odnosno kako je privoleti bliže EU.

– Sve to iz jednostavnog razloga što problem leži više na drugoj strani nego u samoj Srbiji – naglasio je novinar nemačkog javnog medijskog servisa.

I svi ostali nemački novinari, izveštači iz Beograda slažu se u oceni da je kancelar Šolc bio “vrlo oštar” u insistiranju na sankcijama Rusiji, a predsednik Srbije smiren i odlučan da ne prihvati bilo kakve i bilo čije naredbe.

– Za Nemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kada je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan i uvideo da ne može večno da zamajava šest zapadnobalkanskih zemalja ukoliko zaista želi da suzbije ruski uticaj u regionu – ocena je nemačkog javnog servisa ARD, koji je detaljno pratio sve poruke Šolca na balkanskoj turneji u Srbiji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji.

Ugledni “Frankfurter algemajne cajtung” piše da je kancelar “konačno shvatio da je EU skoro sasvim prokockala svoj kredit i verodostojnost u zemljama Zapadnog Balkana”.

– Kancelar je dao sebi zadatak da oživi pristupni proces. Šolc želi da iskoristi političku težinu Berlina tako da perspektiva pristupanja bude realna opcija, svakako realnije nego što je sada slučaj. Ali to će biti đavolski težak posao… – piše frankfurtski list.

Kao najpikantniji detalj zajedničke konferencije za medije, “Dojče vele” navodi momenat kada je nemački lider spomenuo “međusobno priznanje” Srbije i lažne države Kosovo, na šta je Vučić oštro reagovao sada već antologijskom rečenicom:

– Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo i branimo teritorijalni integritet Srbije!

Komentarišući neočekivano kritičke medijske reakcije u Nemačkoj nakon posete njihovog kancelara Srbiji, analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je razočaranje očigledno, jer su u Berlinu očekivali mnogo više od susreta sa Vučićem.

– Nemci su bili ubeđeni da će Šolc manje-više lako naterati srpskog predsednika da Rusiji uvede sankcije. To nije ništa čudno jer su oni navikli da je na Balkanu dovoljno da oni malo podviknu i da se svi povinuju njihovim željama. Međutim, ispostavilo se da ovaj put to nije tako, da sa Aleksandrom Vučićem tako ne mogu razgovarati i to je izazvalo veliko nezadovoljstvo, ali i iznenađenje u nemačkim i stranim medijima, koji su Šolcovu posetu Srbiju ocenili kao neuspešnu jer glavni cilj nije ispunjen, a to je momentalno uvođenje sankcije Rusiji od strane Srbije – kaže Graovac.

Veliki državnik

On dodaje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić držao principijelno i do kraja dosledno zastupao srpske stavove.

– Ti stavovi su potpuno u skladu sa interesima srpske države i srpskog naroda. Predsednik je vrlo jasno i decidno branio državne pozicije i zaista se u ovoj situaciji poneo kao veliki lider i državnik što je nama i najvažnije. Ipak, on tim svojim ponašanjem od Nemačke nije stvorio neprijatelja, već je vešto diplomatski uspeo da sa Nemačkom produbi saradnju na drugim poljima, pre svega, ekonomskom. Tu je bilo mnogo više razumevanja – zaključuje Graovac.

Izvor:Objektiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *