VIŠE KONTEJNERA ZA ČISTIJI GRAD

Gradske vesti
Ovih dana u toku je raspoređivanje novih plastičnih kontejnera u centru grada, u Karađorđevoj ulici, Ulici Vuka Karadžića i drugim gradskim ulicama, koji su u JP “Vidrak” dopremljeni krajem prošle godine. Ukupno 93 kontejnera, vrednosti dva i po miliona dinara, nabavljeni su zahvaljujući subvencijama Grada preko Eko-fonda. Novim kontejnerima biće obezbeđeno više prostora i lokacija za smeće iz domaćinstva, koji građani neretko  odlažu u ulične kante za sitniji otpad.
Po rečima Ksenije Badem, direktore JP ” Vidrak”, ukazala se potreba za dopunom broja kontejnera u onim delovima grada gde su uočene veće količine smeća.
” Cilj nam je da, uz više kontejnera u gradu, zamenimo i sve one koji su dotrajali. Deo njih biće opredeljen za selektovanje otpada sa posebnim nalepnicama koje na to ukazuju. Ta vrsta otpada, papir, plastična ambalaža i staklo, biće odvoženi u Reciklažni centar. Novi kontejneri su od polietilena visoke gustine, zapremine 1100 litara, otporni su na visoke i niske spoljne temperature, dugotrajni su a posebna im je prednost što mogu da se recikliraju. Zanimljivo je da imaju dva poklopca, veći i manji, prema količini otpada koji se odlaže.”
Direktorka podseća da je prošle godine raspodeljeno više od 130 kanti zapremine 240 litara i to ugostiteljskim objektima, vrtićima, školama i fakultetima, kao i preduzećima zainteresovanim za selektovanje smeća.
“Imajući u vidu da se u Srbiji godišnje reciklira tek 5 odsto otpada a u razvijenim zemljama više od 40 odsto, svačiji doprinos nam je veoma važan. Prema određenom rasporedu naša Reciklažna služba prikuplja otpad iz kafića, škola i drugih objekata, koji su sa nama potpisali ugovor o toj vrsti usluge. Planirali smo da deo novih kontejnera označimo isključivo za selekciju otpada, pa se nadamo da će građani pravilno odlagati materijale koji su za reciklažu. Ima građana koji nas zovu i pitaju gde mogu da odnesu limenke, karton, plastične i staklene flaše. Spremni smo da svima iziđemo ususret, ali računamo i na saradnju građana, jer pravilnim upravljanjem otpadom štedimo novac i čuvamo životnu sredinu.”-zaključuje Ksenija Badem.
Na građanima je da obrate pažnju na oznake na kontejnerima, kako se ne bi dešavalo da se otpad iz domaćinstva ubacuje i u one, koji su predviđeni isključivo za materijale koji se recikliraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *