Više novca za energetski ugrožene kupce iz budžeta Republike Srbije

Gradske vesti
Tačno je mesec dana otkako je stupila na snagu nova Uredba vlade Srbije o energetski zaštićenim kupcima kojom je, dosadašnja lista mogućih korisnika, proširena na još još nekoliko kategorija građana. Vladinom Uredbom su, pored korisnika struje, sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije. Procena je da će čak tri puta više korisnika ostvariti pravo na umanjen račun za struju i grejanje, 191.000 građana umesto dosadašnjih 68.000, a izdvojena sredstva biće 4 milijarde dinara, dok su ranije iznosila 1, 3 milijarde.
Prema rečima Joviše Bogdanovića, saradnika za sticanje prava na status energetski ugroženog kupca Gradske uprave u Valjevu, nova Uredba se značajno razlikuje od prethodne.
“Do sada su to bili korisnici dečjeg dodatka, korisnici novčane socijalne pomoći i građani sa niskim primanjima ili bez ikakvih prihoda. Pored ove tri kategorije stanovništava, nova Uredba obuhvata i građane koji primaju uvećani dodatak za negu i pomoć drugog lica i to su ljudi koji imaju stopostotni stepen invalidnosti, bez mogućnosti poboljašanja njihovog zdravstvenog stanja.”
Bogdanović ističe da više nisu toliko strogi uslovi materijalnog i površinskog normativa za građane sa niskim primanjima i navodi primer:
” Prethodnom Uredbom jednočlano domaćinstvo, odnosno, osoba koja živi sama, sticala je pravo na popust za struju ukoliko živi u stambenom prostoru od 22 do 30 kvadratnih metara. Sada je to povećano na 40 kvadratnih metara. Za dvočlano domaćinstvo, što je ovde čest slučaj, dozvoljena površina je 58 kvadratnih metara, što odgovara dvosobnom stanu, dok je ranije bila oko 15 kvadratnih metara manja. Zakonodavac je dobro uočio neke ranije nelogičnosti, jer ima mnogo penzionera sa niskim primanjima koji žive u dvosobnom stanu i odavno su ga stekli. Domaćinstvima sa tri člana odobrena je povšina od 66 kvadratnih metara, četvoročlanim 74, petočlanim 87 i onima sa šest i više članova 96 kvadratnih metara stambenog prostora.”
Podnosiocima zahteva za umanjen račun za struju, uz formular koji dobijaju na šalterima Gradske uprave, nije potrebno previše dokumenata, odnosno, trebalo bi da dostave plaćen račun za struju od prethodnih mesec ili dva i kopije važećih rešenja, bilo da su korisnici dečjeg dodatka, novčane socijalne pomoći ili uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica. Bogdanović  naglašava da je postupak  nešto složeniji za građane sa niskim primanjima ili bez ikakvih prihoda, jer je potrebno više dokumenata.
” Obrada je malo sporija jer moramo  da kontaktiramo i druge službe radi pribavljanja potrebnih dokaza. Ko podnosi zahtev na osnovu niskih primanja ili bez ikakvih prihoda, trebalo bi da dostavi i dokaz o primanjima svih članova domaćinstva, izvod iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Valjevu ili, ukoliko nije u evidenciji, potrebna je izjava dva svedoka da nema primanja i da je izdržavano lice od nekog člana domaćinstva. U okviru takvih zahteva obavezno je da za svakog člana domaćinstva, najviše u selima, bude obrazložen status. To prilično usporava donošenje rešenja, pa je preporuka podnosiocima zahteva da dostave nasledno ili poresko rešenje ili list nepokretnosti, jer će tako ubrzati postupak dobijanja popusta.”
Novom Uredbom predviđen je i određeni popust za korisnike parnog grejanja preko Toplane i to procentualno.
” Podnosiocima zahteva izdajemo jedinstveno rešenje, za struju i grejanje. Umanjenje za toplotnu energiju je čak 60 posto od mesečnog računa za jednočlano domaćinstvo, za dvočlana i tročlana domaćinstva popust je 50 posto, 45 posto je umanjenje mesečnog računa za domaćinstva sa četiri i pet članova, dok porodice sa šest i više članova ostvaruju pravo na popust od 40 posto. Obrađene zahteve šaljemo valjevskoj Toplani, koja preko ministarstva finasija refundira troškove, takođe i Elektoprivredi Srbije, tako da se razlika popunjava iz budžeta republike Srbije.”-kaže Bogdanović.
On ističe i da seoska domaćinstva mogu da steknu status ugroženog kupca jer je ukinut površinski normativ, već je bitno da podnosilac zahteva poseduje jednu stambenu jedinicu, odnosno, kuću,  bez obzira na njenu površinu. Takođe kaže da je interesovanje građana povećano. Prošle godine podneto 1100 zahteva, što je 15 odsto više u odnosu na 2021. “Broj zahteva je sve veći, što znači da efekat nove Uredbe polako postiže svoj cilj u skladu s projekcijom Vlade od tri puta većem broju energetski zaštićenih kupaca u celoj Srbiji”.- zaključuje Bogdanović.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *