ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА НА ОХРИДУ: Приоритет је формирање ЗСО, договорено је неколико тачака

Vesti iz Srbije i regiona

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије са Охрида где су данас одржани развовори у оквиру дијалога између Београда и Приштине.

– Данас је био дан у коме је требало да договоримо имплементациони план. Оно што је важно да се каже да ових неколико тачака које смо договорили ће постати део преговарачког оквира. Једна од кључних тачака је да ће Европски савет процењиваће колико је ко урадио из имплементационог плана, који ће бити проширен. Као приоритетна обавеза стављено је формирање ЗСО. Морам да кажем да сам због тога заиста задовољан. Још се говори се о несталим особама, о донаторским конференцијама. План ће сигурно морати да се надограђују – рекао је Вучић.

– Нисам ни данас потписао ништа. Ставио сам до знања шта су наше црвене линије. Направили смо добар помак у конструктивној атмосфери. Није био никакав дан Д, али је био ок дан. Сутра ћу грађанима представити сваку тачку и шта нас очекује. Од понедељка и уторка ћу бити спреман да примам на консултације све представнике посланичких група. У месецима пред нама је озбиљан и не лак посао. Ако будемо желели да истрајавамо на европском путу биће цењен и кроз имплементацију онога о чему сам вам вечерас говорио. То је оно што је у најкраћем суштина. Имали смо пристојан разговор, упркос бројним неслагањима – рекао је Вучић.

На питање да ли има рокова, Вучић каже:

– Имамо да формирамо заједнички мониторинг, комисију којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО, такође да направимо декларацију о несталим особама. Донаторска конференција за пет месеци.

– У овом делу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама. Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије.

– Што се чешће срећемо, ваљда је то добро за наше односе. Ја много волим да одем у Грачаницу, а има и неколико лепих кафана, а и добрих домаћина. Дођите да им одемо тамо на славу, да наздравимо таман за пријатељство Срба и Албанаца.

Izvor:https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1217250/vucic-nakon-sastanka-ohridu-prioritet-formiranje-zso-dogovoreno-nekoliko-tacaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *