VUČIĆ NAKON SASTANKA SA MIŠELOM: Cilj Srbije je da nastavi evropskim putem

Vesti iz Srbije i regiona

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obraćaju se javnosti.

Mišel boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovati potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Kao što je ranije najavljeno, njih dvojica vodiće do kasnih večernjih sati razgovore o teškim temama i životno važnim pitanjima po našu zemlju.

Obraćanje predsednika Aleksandara Vučića

– Ne kažem kurtoazno, poseta predsednika Mišela je od velikog značaja. Zahvalan sam mu što je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, čak i kada se s njima ne slaže. Uvek je pokazivao interesovanje za Zapadni Balkan i činio sve da nam evropski put bude brži – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i kako je istakao da je cilj Srbije da nastavi svoj EU put.

Ja sam istakao da je cilj Srbije da nastavi evropskim putem – rekao je Vučić.

Vučić je zatim kazao i kako smo u prva četiri meseca ove godine imali veću trgovinsku razmenu sa EU nego što je to slučaj bio u 2021. godini.

U prva četiri meseca 2022. imali smo za 33 odsto veću trgovinsku razmenu sa EU nego u prethodnoj godini. EU je najveći investitor u našu zemlju, čak 67 odsto. Predsednik Mišel nam je ukazao kako da nastavimo reforme. Mi smo uvek opredeljeni i spremni za dijalog. Uz podršku Mišela i Makrona možemo da napravimo velike stvari – dodao je Vučić.

Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima – kazao je Vučić u nastavku.

Vučić je za kraj svog izlaganja rekao i kako mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu sa dobrim namerama, a predsednik se zahvalio i na poštovanju koju je Mišel pokazao prema Srbiji.

Obraćanje Šarla Mišela

Predsednik Saveta Evrope je na početku obraćanja čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima.

– Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo šposetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod. Zbog toga je EU vodeći investitor. Investiranja su preko 30 miliona na Bačlkanu, u različitim sektorima – rekao je Mišel.

On je dodao i da će konektor preko Bugarske diversifikovati snabdevanje naše zemlje gasom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *