ВУЧИЋ О БАЈДЕНОВОМ ПОТЕЗУ КОЈИ ЋЕ ИМАТИ ДАЛЕКОСЕЖНЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Његов акт је променио све, сада и Европа приступа истим мерама

Vesti iz Srbije i regiona

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић рекао је из Давоса да у земљама региона постоји пад ентузијазма за улазак у ЕУ, посебно у Северној Македонији и Србији – пре свега због политичких захтева који долазе.

Говорећи о економској ситуацији, Вучић истиче да нећемо моћи да рачунамо на огроман прилив европских инвестиција и велику подршку коју смо имали раније, већ ћемо морати да се ослонимо “на своје снаге”. У петак га, каже, очекује врло тежак разговор са “великом петорком”. Њих занима како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова, каже Вучић истичући да се нада да ће разговори бити мање тешки него што очекује.

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да се током Светског економског форума у Давосу трудио да има рационалан приступ.

– Наравно, говорили су представници свих земаља, плус представник привремених институција у Приштини, и оно што је било јасно то је да постоји пад ентузијазма за улазак у ЕУ у земљама региона, посебно у Северној Македонији и Србији. То је пре свега због политичких захтева који долазе, а тичу се или националног идентитета или територијалног питања – навео је Вучић.

Како каже, трудили су се да виде и неке друге ствари које су важне.

– Раст у еврозони и ЕУ ће бити између 0,5 и 0,7 посто и то у наредних неколико година, уколико не дође до брзог заустављања рата у Украјини. Што значи да нећемо моћи да рачунамо на огроман прилив европских инвестиција, ни на толико велику подршку коју смо имали раније, већ да се ослонимо на своје снаге и видимо шта је то што сами можемо да радимо – каже Вучић.

Говорио је, истиче, и о “лажним оптужбама које постоје у тој кампањи против Србије”.

– Како ће руске слуге да нападну из Београда све у региону а да нико није рекао извините, али сам говорио и о перспективама Србије, о даљем привлачењу инвестиција, о свему ономе што је даље пред нама. Трудио сам се да рационализујем ствари, иако је то овде увек тешко. Мени је драго што смо увек овде заступљени, али ово је постао клуб истомишљеника – сви они који нису су уствари изузеци који само потврђују правило. И по питању руско-украјинске кризе где нема нимало реалног и рационалног приступа, већ просто је идеолошки засновано, али и по питању КиМ где такође нико не жели да чује шта ни каже међународно право, ни какве резолуције постоје већ имају њихов интерес и њихову силу и то је то – рекао је председник.

Одговорио је и на питање да ли је имао прилику да разговара са премијером привремених институција у Приштини.

– Не, ја сам намерно пустио, пошто неки кажу где су ме сместили, они су ме молили да седнем у прве редове, ја се намерно издвојим негде у ћошак, па их слушам. Онда ја говорим, па сви морају да се окрену и да слушају. Нисам имао прилику, ми разговарамо у Бриселу, не знам ни шта да разгвоварам са њим. Ја не смем због чедом хаус рул да говорим шта је он говорио,а ли било би интересантно – можда ће се једног дана наћи неко местуо у некој књизи, па бар да парафразирам. Али можете да замислите – истиче Вучић.

На питање шта очекује од сутрашње посете “велике петорке” која долази у Београд, међу којима су специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, саветник француског представника, немачког канцелара – одговара: “Веома тежак разговор, један од најважнијих разговора које смо имали у претходним годинама и које ћемо имати”.

– Врло, врло тежак разговор… Надам се да ће бити помака, и да ће разговори бити мало мање тешки од онога што очекујем, али то је само моје пусто надање. Што се тиче народа на КиМ, не мислим да то њих посебно интересује, њих интересује како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова – каже Вучић.

Пред сутрашњи долазак посредника огласио се и специјални изасланик немачке Мануел Сарацин, и изнео став Берлина да Србија не може да постане чланица Уније ако не призна Косово и да се залаже за учешће Срба у косовским институцијама.

Вучић је на то рекао да се он такође залаже за учешће Срба у косовским институцијама и да се за то залагао десет година.

– И они су били део косовских институција али проблем је што неки крше Бриселски споразум, истовремено су почели да хапсе Србе ни због чега и да их оптужују за тероризам… Почели су да забрањују људима да излазе на биралишта, елементарна демократска, људска права, да заузимају општинске изборне комисије на силу специјалним јединицама, да би 12 сати после тога отказали те исте изборе, што су такође знали и пре тога. Почели да забрањују довоз лекова у болницу у Митровицу. Почели да измишљају трикове не би ли изазвали неке инциденте, нову провокацију и за личне карте и за таблице, а на крају крајева услов за улазак у косовске институције био је формирање Заједнице српских општина, а десет година није формирана. Ја сам сигуран да Зарацин зна шта су услови, а сад, то што мало више воли да буде на другој страни није ништа неочекивано, а свакако није ништа ново – рекао је Вучић.

Коментаришући разговор са премијером хрватске Андрејом Пленковићем, председник је рекао да је добро да се разговара.

– Готово све теме смо отворили, политичке и економске, и разговарали о конкретним стварима које заједнички можемо да радимо у будућности – од инфраструктурних, саобраћајних пројеката, неких других ствари које људима треба да олакшају живот. Ја не мислим да треба да радимо на великим причама, уз помпу, одушевљење и тако даље, али када радимо на малим корацима и када ствари мењамо у интересу грађана, онда мислим да је то добра вест – каже Вучић.

Коментарисао је и то што је у центру пажње одлука европског парламента да покрене истрагу против комесара Вархељија – а данас се огласила Странка слободе и правде која је подржала ту одлуку, тврдећи да су они указивали на проблеме и о ставу према слободи медија и владавини права.

– Ја сам сада чуо да неко из Србије може да подржи истрагу против Вархељија. Жао ми је због тога, мислим да је то крајње неодговорно… Хоћу да људи схвате о чему је реч. Скупили су се неки који све што су радили, све амандмане који су освајали, су огољени антисрпски амандмани. Нескривено. Цела резолуција, све је прављено само да би се урадило нешто против Србије. Онда сте нашли јединог комесара који није био антисрпски оријентисан. Претерао сам, али један од ретких, али нађете неког из Србије који хоће да подрже акцију оних који јесу антисрпски орјентисани које знамо – од Фон Крамон до не знам ни ја кога све, који подржавају акцију против Вархељија, онда се и у Србији нађе неко ко подржава акцију против некога ко је помагао и Србији и свим осталима на Западном Балкану. То је стварно театар апсурда који живимо. То показује да је некима власт све у животу а не интереси своје земље – рекао је Вучић.

Истиче да је Вархељи један од људи који ништа нажао Србији није учинио.

– Ако му је то грех, онда је стварно згрешио и онда ће та истрага дати изванредне резултате. Кад говорите о владавини права, Влада је јуче усвојила те предлоге правосудних закона за које смо добили све могуће похвале, и ЕУ и Венецијанске комисије и Савета европе. То нигде то није вест, можда је Вархељи крив и за то, јер никога не интересује за оно што постигнемо са Европском унијом – додаје председник.

Вучић је говорио и о тренутној економској ситуацији у свету и о њеном утицају на Србију. У том контексту, истиче, акт председника САД Џозефа Бајдена је променио све, као и рат у Украјини.

– У ком они улажу 430 милијарди долара, дакле у индустрију чипова, а Мексико и Канада раде производњу, где Европа у хајтек индустрији не може да прати Америку и Кину, јер негде око 9,8 укупне производње чипова је на Европском тлу, слично се дешава и са литијумом јер Америка и Кина контролишу највећи део производње батерија у свету, али и Европа мора да нађе своје ресурсе. Америка је ту приступила и протекционизму, сада ће и Европа да приступи истим мерама. Сећате се колико је нама било забрањено да улажемо у Ер Србију и све компаније због тзв. недозвољене државне помоћи, тако да ће сада бити сипајте паре колико можете, али суштина је како да одржимо раст на 2,5 посто јер ће Европа ће ићи на плус 0,7 – каже Вучић.

Истиче да се мора размишљати о томе како да се привуку инвестиције са различитих страна.

– Имао сам прилику да разговарам са јужнокорејским председником, њиховом Хјундаи групом, али са оним, из онога што је нешто попут привредне коморе, али много важније него привредна комора код нас, јер они имају директан утицај на улагања и надам се да ћемо привући корејске инвестиције, и морамо да се даље развијамо, рад, рад и то је то – поручује Вучић.

(РТС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *