“ВУЧИЋ СПРЕЧИО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ” Светски медији: Показао шта значи бити лидер

Vesti iz Srbije i regiona

У ДАНАШЊЕМ “Џерузалем посту” објављен је текст о председнику Александру Вучићу, под насловом “Како је председник Србије Александар Вучић зауставио трећи светски рат”.

– Бежећи од међународне пажње, Александар Вучић, председник Србије од 2014. године, ангажовао се у сложеним напорима да одржи стабилност на Балкану. Глобална политичка криза и тензије између Истока и Запада, које се тренутно манифестују у Украјини, стављају у први план потребу за снажним, разумним и умереним руководством које зна како да маневрише између различитих интереса, спречавајући на тај начин ратове и доприносећи међународној стабилности – наводи се на почетку текста.

Подсећајући да је у Србији избио Први светски рат, Вучић ради на спречавању другог. Како кажу, између Београда и Приштине постоји стална напетост због провокација лажне државе против српске мањине на њеној спорној територији.

– Замислите следећи сценарио: дечак је упуцан и рањен на Косову након што је носио Бадњак – пишу.

Почиње трећи светски рат. Да ли вам то звучи измишљено? – питају у тексту “Џерузалем поста”.

– Ово уопште није измишљен сценарио. Пре само неколико дана, на Бадње вече православне цркве, полицајац на Косову је без икаквог разлога пуцао у двојицу Срба, од којих је један имао 11 година.

У Србији расте притисак јавности да се заузме оштар став против бескрајних албанских провокација, које су почеле малтретирањем свештенства, а сада доводе до директног угрожавања људских живота.

“Џерузалем пост” пита како тзв. Косово може да оправда континуирано малтретирање српске мањине?

Даље наводе: Србија је на стратешкој локацији у источној Европи, као мост између истока и запада. УН нису признале декларацију о независности Косова, коју ЕУ подржава.

Русија, водећи играч у источној Европи, подржава територијални интегритет Србије и противи се признавању Косова као независне државе.

Свака грешка у вези са Косовом може довести до сукоба између Запада и Истока, Русије и НАТО-а, Кине и САД.

Супротно слици која се приказује у мејнстрим медијима, Србија, за разлику од тзв. Косова, улаже значајне напоре да спречи трећи светски рат.

У децембру су стотине Срба на КиМ поставиле блокаде на путевима који воде ка Србији, док је српска војска је била у стању приправности.

Супротно наводима да ће Србија започети рат, Вучић је отишао на административни прелаз да реши спор и постигне споразум који је спречио ескалацију. Ослањао се и на помоћ америчке администрације, која је разумела тежину потенцијалне кризе. Вучић је показао шта је лидерство.

Како Александар Вучић доноси стабилност Балкану?

Вучић, који је своју политичку каријеру започео у земљи разореној грађанским ратом, учио је на страшним грешкама Балкана 1990-их и ради на успостављању стабилности у региону Балкана. Ризикујући политичку непопуларност, преговарао је са представницима лажне државе уз подршку тадашњег председника Доналда Трампа.

Политички лидер се мери његовом способношћу да води људе у правом смеру, а не његовим напорима да им угоди. Вучић је тако поступио јер је сматрао да је то исправно за будућност и Србије и региона. Да бисмо спречили наставак међународног хаоса, потребни су нам уравнотежени и искусни лидери који знају како да се крећу између различитих интереса и избегавају ескалацију.

Izvor:Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *