“Vučićeva politika se pokazala kao ISPRAVNA”: Srbija je faktor STABILNOSTI i spremna je da štiti sebe!

Najnovije vesti Vesti iz Srbije i regiona

Srbija je danas uglednija i vojno respektabilnija i nije nikoga ugrožavala, podvlači Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je u izazovnim vremenima važno sačuvati političku stabilnost i mir, a da Srbija ima sve preduslove za to zbog jakog liderstva, strateške vizije, političke stabilnosti i opredeljenja za politiku vojne neutralnosti.

Selaković je rekao da je situacija dramatična, ne samo u Evropi i našem širem regionu, već u čitavom svetu, a da su dogadaji na istoku Evrope označili promenu geopolitičke i bezbednosne arhitekture.

– Te promene nose potpunu nepredvidivost – rekao je Selaković za TV Hepi i dodao da je Srbija izložena pritiscima koji su najviše koncentrisani na predsednika Aleksandra Vučića, kao i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja od početka ima vrlo jasan i principijelan stav kada je reč o poštovanju međunarodnog prava.

Ministar je podsetio da je sredinom maja prisustvovao godišnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu i da je tada od nemalog broja ministara inostranih poslova zemalja članica EU slušao lekcije o poštovanju teritorijalnog integritata i političke nezavisnosti država kao ključnih pravila međunarodnog prava koja, nažalost, u slučaju Srbije ne važe.

Tako se, dodao je Selaković, moglo čuti od jednog ministra inostranih poslova da njegova država čvrsto podržava teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a posle toga je rekao da njegova zemlja podržava i pozdravlja zahtev Prištine da ude u Savet Evrope.

– Kada ja pitam šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije, oni prećute i onda se suočite sa vrhunskim licemerjem i dvostrukim standardima gde niko sa zapadnog Balkana ne napravi nijedan milimetar u evropskim intregacijama, a Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo – rekao je Selaković.

– S jedne strane, u kojim granicama dobiju taj status, kada je Srbija trebalo da stekne status kandidata rekli su da imaju jedan Kipar, aludirajući na teritorijalne probelme koji postoje na Kipru, i da im tako nešto ne treba, a danas drugi stiču status kandidata, Ukrajina u kojoj nažalost bukti rat i Moldavija – rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da ako neko nama promoviše teritorijalni integritet i suverenit kao vrhovni princip međunarodnog prava, onda mora da zna da je je taj princip počeo pre 23 godine da se ignoriše, a da je pre 14 godine ozbiljno prekršen u Srbiji.

Selaković je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir u situaciji kada Priština nastavlja sa jednostranim potezima, a Aljbina Kurtija predstavnici odredenih zemalja sa zapada tapšu po ramenu.

Poručuje da je Srbija faktor stabilnosti, i da nije reagovala na svaku provokaciju, a zahvaljući predsedniku Vučiću svaka odluka i reakcija bila pažljivo odmeravana.

Kaže da Srbija nije neko ko stvara probleme, ali svako ko prati stanje u regionu mora da zna da Srbija nije vreća za udaranje i da je Srbija spremna da štiti sebe i svoje nacionalne interese kada su oni ugroženi i kada je napadnuta.

– Svako ko želi da se igra vatrom to mora da zna. Ako neko hoće da sedne sa nama da rešavamo probleme, imaće partnera u nama, ali ako neko hoće da se iživljava nad našim narodom, mora biti svestan da mu to neće proći – rekao je Selaković.

Prema njegovim recima, mudra politika predsednika Vučića se pokazala kao ispravna, omogućila privredni razvoj, a Srbija je danas uglednija i vojno respektabilnija i nije nikoga ugrožavala.

Ministar je rekao da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, koja dobija sve veću podršku, rezultat i regionalne politike koju vodi Vučić, a da je garant te politike jaka i stabilna Srbija.

Prema njegovim rečima, veliki je pritisak na pet država članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, taj pritisak je veći nego ikad ranije i nego što je bio 2008. godine i ta akcija dugo traje.

– Na nama je da sa našim prijateljima negujemo prijateljske odnose. I oni su i pod pritiscima i ucenama. Na nama je da radimo sve što možemo da održavamo najbolje moguće prijateljske odnose sa tim državama i da razumemo da i njima nije lako zbog tih pritisaka – naveo je Selaković.

Izvor :Objektiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *