VUKOVIĆ: GRAĐEVINSKI RADOVI U ZAVRŠNICI

Gradske vesti
U Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu se već nazire ispunjenje Plana komunalne izgradnje u 2023. iako je leto u jeku a vremenske prilike pogoduju građevinarima. Od raspoloživih milijardu i 470 miliona dinara, opredeljenih u drugom rebalansu gradskog budžeta, radovi su izvođeni prema planu i programu i shodno tome su trošena i sredstva, kaže za naš portal Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja.
” Zahvaljujući ranije usvojenom budžetu, krajem novembra prošle godine, bilo je dovoljno vremena da sve isplaniramo i pripremimo javne nabavke, koje smo raspisali već u januaru 2023.godine i ugovorili obimnije poslove. Početak građevinske godine, zbog rđavog vremena, nije nam išao na ruku, ali smo uspeli da većinu radova završimo u predviđenom roku. Tu spadaju zamašni radovi u Industrijskoj zoni, izgradnja ulica Nova, 1, 2 i 3, parkinga površine 11,500 metara kvadratnih i autobuskog stajališta, što je posao vredan 240 miliona dinara i od ključnog značaja za budući razvoj grada. Tu smo završili i izgradnju crpne stanice i potisnog cevovoda u vrednosti od 55 miliona dinara.  Bilo je teškoća u asfaltiranju ulica i seoskih puteva zbog čestih padavina, i uprkos svemu, realizovaćemo u potpunosti sve  planirano što se tiče infrastrukture do kraja godine. Pored svih investicija, uspeli smo da se držimo i plana redovnog održavanja asfaltiranih ulica i puteva, kao i trgova.”- pojašnjava Vuković.
Od početka građevinske sezone asfaltirano je više gradskih ulica, koje su bile pod makadamskim zastorom, navodi Vuković.
” Asfaltirane su ulice Bore Atanackovića, Rasinska i Ribnička i Avalska u MZ “Gradac”, Pavla Vojteha i Jakova Nenadovića u MZ “Krušik”, potom ulica do Poparskog groblja u MZ “Popare”, Prikelmajerova i Ulica Braće Živanović u MZ”Gorić”, Kordunaška u MZ “Stari grad” i Ulica Luke Lazarevića. U toku su radovi u Ulici sedamnaestog puka u MZ “Brđani”, gde je prethodila izgradnja vodovodne mreže i fekalne kanalizacije, u Ulici generala Cukavca, kao i u Vidovdanskoj ulica u istoj mesnoj zajednici, gde se čeka izgradnja kišne kanalizacije. U toku je asfaltiranje kraka Suvoborske ulice u MZ “Gradac”, gde su prethodno izgrađene vodovodna i kanalizaciona mreža.”
 Od početka godine rehabilitovane su i mnogobrojne gradske ulice.
“Rehabilitovan je parking u krugu Opše bolnice,površine 1100 metara kvadratnih, deo Ulice hajduk-Veljkove, dužine 135 metara sa parkingom sa strane, rehabilitovana je Ulica Selimira Đorđevića dužine u dužini od 485 metara, Đerdapska ulica dužine 1077 metara, Ulica Petra Molera 150 metara, Ulica cara lazara 65 metara, Ulica Doktora Pitovića 155 metara, Ulica Cake Milivojević 160 metara, u delu Ulice vladike Nikolaja do izlaska na raskrsnicu Ulice 25.jun su radovi u toku, Barska ulica 570 metara, Ulica Boška Stojanovića 465 metara, raskrsnica kod RR -Ulica Milovana Glišića, površine 1300 metara kvadratnih, Ulica Save Vujanovića 1300 metara, saobraćajnica ispred zgrade kod Četvrte osnovne škole, površine 600 metara kvadratnih, interna saobraćajnica u Naselju “Zbratimljeni gradovi” do kapije vrtića “Naša radost” površine 2910 metara kvadratnih. U narednom periodu Odeljenje nastavlja rehabilitaciju gradskih ulica po utvrđenom planu.”- istakao je Vuković.
Do sada je asfaltirano i više lokalnih puteva, koji su meštanima seoskih mesnih zajednica od vitalnog značaja i uvek na prvom mestu molbi i zahteva upućenih Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu.
“Asfaltiran je lokalni put u Vragočanici, dužine 950 metara, u Brangoviću u MZ “Dračić”, dužine 1100 metara, u Leliću 700 metara puta širine četiri metra, U Leskovicama put od 1100 metara, u Babinoj Luci 1000 metara, u Goloj Glavi smo asfaltirali put dužine 500 metara, u Rađevom Selu 550 metara, u Donjem Taoru 800 metara, u Poćuti 1000 metara i isto toliko metara u Dupljaju i 700 metara u Zabrdici. Pošto suma od 150 miliona dinara za asfaltiranje lokalnih puteva još nije potrošena, preostaje da vidimo koliko još puteva možemo da afaltiramo do završetka građevinske sezone.”-navodi Vuković.
Vuković podseća da su u prvoj polovini godine asfaltirani parkinzi iza Suda, površine 2000 metara kvadratnih i u Karađorđevoj 101, površine 780 metara kvadratnih, urađeno je spomen-obeležje na Petom Puku, pešačka staza u MZ “Popare”, sanirano je klizište na delu puta od Brankovine do Zabrdice. Izgrađen je parking na Divčibarama, koji ima četrnaest mesta za autobuse, 38 mesta za automobile i šest mesta za parkiranje osoba sa invaliditetom, u vrednosti od 39 miliona dinara. Izgrađen je i postament za spomenik Stojadina Mirkovića u Parku na Jadru, rekonstruisan je skejt park u Parku na Pećini i podignuta legi-ograda prema putu u dužini od 300 metara.
Od tekućih radova Vuković ističe ugradnju dekorativnog osvetljenja na tri mosta na reci Kolubari.
Kada su u pitanju javne nabavke za predstojeće projekte Vuković navodi da je Odeljenje raspisalo javnu nabavku za izbor javno-privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja, nabavku novogodišnje rasvete, za radove na kišnoj kanalizacije u Kolubarskoj ulici, za izgradnju mosta na reci Gradac kod restorana “Vidra” i za šest igrališta u valjevskim dečjim vrtićima, za šta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo 11 miliona dinara.
U narednom periodu, po Vukovićevim rečima, prioriteni su obimni radovi u Suvoborskoj ulici u MZ “Gradac”.
” Uradili smo novi projekat Suvoborske ulice, dobijena i građevinska dozvola a okvirna vrednost radova je oko 300 miliona dinara. Svi meštani u toj ulici su ugroženi slivanjem vode iz viših gradskih zona i izlivanjem fekalne kanalizacije zbog malog promera cevi, a projektom ulice je predviđena zamena kišne i fekalne kanalizacije sa mnogo većim promerom cevi. Izgradnjom ulice po novom projektu nestaće svi ti problemi i to nam je zadatak na prvom mestu.”-pojašnjava Vuković, naglasivši da će javna nabavka za izgradnju biti uskoro raspisana.
Na pitanje o pričinjenoj šteti na igralištu Parka Pećina polovinom jula, kada su nepoznati počinioci ruinirali parkovske površine, klupe i sportske sprave, Vuković kaže da je Odeljenje popravilo štetu iz stavke redovnog održavanja mobilijara, a da vandali još nisu otkriveni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *