ZA ČISTIJI VAZDUH U VALJEVU

Gradske vesti
Radna grupa za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha predstavila je u vladi Srbije Program zaštite vazduha do 2030. godine sa Akcionim planom, vredan približno 2,6 milijardi evra. Programom je predviđeno i širenje mreže povezivanja na daljinsko grejanje, posebno u najzagađenijim gradovima, kao i podsticanje građana da, zamenom uređaja za grejanje, pređu na manje štetna goriva. Za Valjevo, koje u zimskim mesecima muči muku sa areozagađenjem, pravo rešenje je najavljena gasifikacija Kolubarskog okruga, odnosno izgradnja razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo- Loznica sa krakom za Divčibare, dužine 190 kilometara i vrednosti 75miliona evra.
Do tada, Grad Valjevo u saradnji sa državnim institucijama preduzima mere za bolji kvalitet vazduha, a jedna od njih je Program mera energetske efikasnosti, koji se sprovodi od 2021. Merama su obuhvaćeni termoizolacija fasada i tavanskih prostora, ugradnja pvc-stolarije, zamena kotlova i ugradnja toplotnih pumpi kao i ugradnja solarnih panela i kolektora, za koje je ministarstvo rudarstva i energetike opredelilo 30 miliona dinara. Istovetna cifra je izdvojena iz budžeta Grada, ukupno 60 miliona dinara, uz učešće građana od 50 odsto od predračunske vrednosti izabrane mere. Interesovanje građana bilo je zadovoljavajuće, jer su mnogi u ovim merama videli šansu da značajno umanje troškove struje i grejanja. Prošle godine je ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine izdvojilo 28, 5 miliona a Grad 7, 5 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta, ukupno 36 miliona dinara, za ugradnju kotlova na biomasu,odnosno, na pelet, koji sagorevanjem oslobađa manje štetnih produkata od uglja. U prvom javnom pozivu za građanstvo nabavljena su 104 kotla u vrednosti od 15 miliona dinara.
Predsednik Komisije za realizaciju mera energetske efikasnosti Viktor Mićić kaže za naš portal da su mere dvostruko korisne zbog uštede energenata i smanjenja emisije štetnih gasova.
” Svi smo svesni da da je vazduh zagađen, posebno zimi, i građani uviđaju prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije, ali nisu svi istih materijalnih mogućnosti. Energetska kriza, izazvana ratom u Ukrajini, izazvala je oprez kod građana, jer su preduzetnici, odnosno,  izvođači radova povećali cene proizvoda i usluga. Uz to, usledila je nestašica i poskupljenje peleta, tako da je za meru ugradnje kotlova na biomasu preostao 21 milion dinara. Zato smo uputili drugi javni poziv izvođačima radova po istom načinu finansiranja, po kom ministarstvo i Grad finansiraju ovu meru 70 odsto a domaćinstvo 30 odsto, dok je gornja granica sufinasiranja 150 hiljada dinara. Konkurs za izvođače radova je raspisan 18. januara i trajaće do 2. februara. Posle usvajanja konačne liste izvođača biće raspisan javni poziv za građane, koji će trajati tri sedmice. Procena je da sa preostalim sredstvima još 140 domaćinstava može da ostvari meru prelaska na biomasu.”
Govoreći o prednostima svih vidova mera energetske efikasnosti Mićić ističe značajne uštede energenata, od 30 do 40 odsto termoizolacijom fasade, tavanskog prostora ili ugradnjom pvc-stolarije, kao i da je sve veće interesovanje za ugradnju solarnih panela i kolektora.
” Energija sunca je najprihvatljiviji izvor toplote, koji ne emituje štetne gasove, smanjuje troškove grejanja i prednjači u prelasku na “zelenu energiju”. U ponudi je mera ugradnje solarnih panela za proizvodnju struje u individualnim domaćinstvima snage šest kilovata, što je dnevna potrošnja električne energije jednog domaćinstva. Sada smo u fazi realizacije te mere gde se uključuje i Elektrodistibucija, jer se viškovi proizvedene struje emituju u elektromrežu. Za primenu ove mere javilo se više od dvadeset domaćinstava.”
Svoj doprinos smanjenju aerozagađenja daje i valjevska Toplana izgradnjom i opremanjem kontejnerske kotlarnice na gas u Osnovnoj školi “Vladika Nikolaj Velimirović”, o čemu direktor Toplane Janko Gagić kaže:” Na početku smo prelaska na čistije izvore energije i ovo predstavlja perspektivu za grad , jer je ovo rešenje za stanovnike u višim zonama, kojima vrelovod nije dostupan.Ovde ćemo, pored škole i obdaništa, priključiti i Internacionalni studio “Trnavac” kao i poštu i dve zgrade u Suvoborskoj ulici. Valjevo je obezbedilo 31 milion dinara za instaliranje još jedne ovakve kotlarnice u Novom Naselju. Izgradnjom još najmanje pet ovakvih kotlarnica značajno bi se poboljšao kvalitet vazduha u Valjevu.”
Prelaskom na nove tehnologije, poput mini-kotlarnica na gas, kao i primenom mera energetske efikasnosti biće donekle ublažena emisija štetnih gasova do konačnog rešenja -gasifikacije Valjeva.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *