ZABORAVITE KANJON MORAČE! Sve o novom CG auto-putu, ograničenje manje nego kod nas, a evo DO KADA JE BESPLATAN ZA TURISTE!

Vesti iz Srbije i regiona

Dugoočekivani auto-put kroz Crnu Goru biće otvoren sutra. Deonica od Kolašina do Podgorice nakon 7 godina i brojnih najava, zatim i brojnih odlaganja konačno je završena i sada je spremna da dočeka svoje prve putnike. Zvanično otvaranje auto-puta zakazano je za 13. jul, na Dan Crne Gore.

Prvi crnogorski auto-put olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da leto provedu na crnogorskom primorju. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje “najcrnju” saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Vozače svakako interesuje i koliko će koštati putarina kada deonica Smokovac-Mateševo bude otvorena za saobraćaj. Prvih sedam dana vožnje biće besplatno, a prema poslednjim informacijama, korišćenje prvog autoputa u Crnoj Gori trebalo bi da košta tri ili 3,5 evra.

Sada su toku poslednje pripreme za puštanje auto – puta u saobraćaj, pa su tako poznati i mnogi prateći detalji.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

Ako se deonica auto-puta zaista otvori za saobraćaj u sredu 13. jula pedantni statističari izračunali su da će to biti kašnjenje završetka radova od čak tri godine, dva meseca i tri dana! Naime, prema prvobitnom planu deonica Smokovac – Mateševo je trebalo da bude puštena u saobraćaj još 10. maja 2019. godine?!

izvor:kurir.rs/blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *