ЗАПАД ХОЋЕ ДА КРИВИЦУ СВАЛИ И НА БЕОГРАД: С позивом на хитан разговор у Брисел, стиже и упозорење да ће се пратити “обе стране”

Vesti iz Srbije i regiona

КРШЕЋИ све споразуме и договоре, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти распоређује своје полицијске јуришнике по северу Косова и Метохије, отворио је лов на Србе који су мирно протестовали против наметнутих градоначелника, на удару батинаша нашла су се и деца… Све виде у главним западним центрима, али од мантре о “две стране” не одустају.

И док шаљу хитан позив председнику Србије Александру Вучићу и Куртију на разговор око деескалације, из Брисела поручују да ће “недостатак интересовања сасвим сигурно довести до последица које ће се одразити на грађане, а одговорност је једино на премијеру Куртију и председнику Вучићу”.

– Понашање обеју страна биће посматрано на два важна састанка – састанку Европског савета и састанку министара спољних послова у Луксембургу, у понедељак, а сигурно ће утицати и на даљи европски пут и Косова и Србије – преноси Петер Стано, портпарол Европске уније.

Наш државни врх добио је још једно упозорење да западни центри – упркос томе што је очигледно да из Приштине упорно пале фитиљ – неће презати од тога да кривицу за последње подизање тензија свале и на Београд.

Председник Вучић је јуче саопштио да му је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да је велики притисак на нашу земљу, и да “једва чекају да донесу мере против нас и изједначе позицију Београда и Приштине”.

Одговарајући на питање – да ли ће се одазвати на позив на састанак у Брисел, одакле поручују да термин још није одређен, председник Србије је одговорио:

– Нећу да разговарам са Куртијем док не буде пуштен сваки ухапшени Србин и док се из општина не повуку њихови градоначелници и специјална полиција. На разговоре сам ишао читавих 11 година да бисмо постигли мир. Све је могло до доласка Куртија који никада није показао жељу да разговара. Долазио је да одржи своје монологе… Да вам кажем, ноћима

буквално не спавам. Никоме нисам говорио какве су претње упућене Србији.

Вучић је подсетио да свакога дана хапсе Србе чија је кривица само што су живи, а уместо објашњења стижу само бирократски одговори:

– Ниједан Албанац није упуцан, само Срби. Ухапшени, пребијани и малтретирани.

Курти је јуче по подне поручио да је спреман да иде у Брисел да би тражио ослобађање тројице полицајаца.

Izvor:Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *