Završna konferencija projekta “Inkluzivni biznis inkubator”

Gradske vesti Najnovije vesti

U restoranu “Zdravljak” održana završna konferencija projekta „Inkluzivni biznis inkubator“, koji je sproveo Grad Valjevo u partnerstvu sa Centrom za integraciju Roma Valjevo.

Učesnici projekta, kao i donatori i partneri su imali priliku da se sretnu i razmene iskustva u ovom poslu, koji je trajao godinu dana i koji je poboljšao zapošljavanje marginalizovanih grupa.

Na početku završne konferecnije, prisutne je pozdravio Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

„Grad Valjevo ima izuzetno razvijen civilni sektor, a sa druge strane administracija Grada je pokazala veoma visoke kapacitete u realizaciji zahtevnih projekata i programa, kao i podršci inkluziji Roma na lokalnom nivou. Grad Valjevo sada ima značajan broj visoko obrazovanih Roma i Romkinja, što predstavlja odličan model za mlađe generacije, ali i potencijal za dalji razvoj zajednice do pune integracije“, rekao je Jevtić.

Projekat se sprovodio na teritoriji grada Valjeva i opština Lajkovac, Koceljeva i Osečina i deo je šireg programa „Inicijativa za inkluziju Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji – faza 3“, koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, koja je donator. Program u Srbiji je sprovodila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Stalnom konferencijom gradova i opština SKGO.

Opšti cilj projekta je bio poboljšanje zapošljivosti i zapošljvanje povratnika po osnovu sporazuma sa EU o readmisiji Roma i drugih marginalizovanih grupa. U okviru projekta sprovedene su tri grupe intervencija za ostvarivanje postavljenih ciljeva. Prva grupa odnosila se na program aktivnih mera zapošljavanja, što je podrazumevalo obuke iz oblasti aktivnih mera zapošljavanja, socijalnog preduzetništva, inkluzije i generalno preduzetništva za preko 30 korisnika projekta. Organizovani su dani karijere za korisnike projekta, na kojima je učestvovalo preko 150 učesnika na šest događaja, gde su informisani o mogućnostima za njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, o aktivnim merama zapošljavanja, socijalnoj inkluziji i svim pitanjima koja su od značaja za njihovo zapošljavanje.

Drugi program se odnosio na njihovo generisanje prihoda, gde je 25 korisnika dobilo opremu, koja će im pomoći da ostvaruju prihode.

„Imali smo razne profesije koje smo izabrali na osnovu javnog poziva, krojače, šivače, varioce, uređenje zelenih površina, pranje vozila, pranje tepiha i mebl štofova, poljoprivrednici i električari, muzičari. Očekujemo da će oprema koju su dobili, pomoći im da obezbede  svoju egzistenciju“, naglasio je Nenad Branković, menadžer projekta iz Gradske uprave Valjevo.

Treći program podrške se odnosio na inkluzivni biznis inkubator, kao kancelarije za korisnike projekta, u ovkiru koga je blizu 100 korisnika dobilo različitu podršku za izradu biznis planova, knjigovodstveno-pravnu podršku, mentorsku, stručnu podršku, podršku za konkurisanje kod drugih fondova ili projekata za razvoj poslovanja.

„Tu su uključivani programi vezani za osnaživanje korisnika, za pomoć pri diskriminaciji sa kojom se  neki suočavali, različite vrste obuka, karijerno vođenje i savetovanje, rpogrami osnaživanja korisnika“, objasnio je Nenad Branković, menadžer projekta.

Aleksandar Popović, menadžer projketa ispred SKGO je rekao da je ovo kruna rada od 12 meseci.

„Ovo je projekat koji sprovodimo u Valjevu i u još devet gradova i opština. A na konkursu je bilo više od 40 prijava iz ostalih lokalnih samouprava. Projektni tim ovde je dokazao da je zaista sposoban da iznese ovakve zadatke. Ono što je najznačajnije je da imamo konkretne rezultate i da korisnici koji koji su danas dobili opremu i koji su prošli kroz proces samozapošljavanja su osobe koje su se zaista potrudile da pokažu svima da mogu da uđu u tržište rada i da mogu da budu konkurentni i da na jedan značajan način doprinesu razvoju ove lokalne samouprave“, rekao je Popović.

Vesna Vidojević, viša menadžerka projekta je rekla da je inicijativa za inkluziju mogućnost koju GIZ u partnerstvu sa SKGO pruža jedinicama lokalne samouprave da se sa savojim idejama prijave na konkurs.

„Naše je da ih podržimo u sprovođenju tih ideja, finansijski i stručno. Osnovna vrednost cele ove aktivnosti je što lokalna zajednica u partnerstvu sa organizacijom civilnog društva i drugim relevantnim akterima sama definiše koji su to problemi i izazovi sa kojima se susreće ciljna grupa, koje su mere namenjene i na taj način dobijamo ove rezultate. Posebno želim da istaknem da je vrednost ovog projekta u Valjevu, pored toga što se sprovodi drugi put, ta što su uključene druge dve opštine i time je mogućnost proširena i izvan grada Valjeva, što ukazuje na dobru međuopštinsku saradnju.

Želim da čestitam našim korisnicima, koji će, nadam se uspešno da prihoduju i da prehranjuju svoje porodice i pomognu svojim primerom drugim osobama koje se nalaze u teškoj životnoj situaciji iz njihovog okruženja, da pronađu rešenja, koja su trajna, održiva i vode ka dostojanstvenom životu“, rekla je Vesna Vidojević.

Marija Vesić, kooridinatorka za socijalnu inkluziju Centra za integraciju Roma Valjevo, organizacije koja je bila partner na ovom projektu Gradskoj upravi Valjeva, istakla je da je ovo druga godina za redom gde rade na zapošljavanju Roma i drugih marginalizovanih grupa.

„Ove godine radili smo na teritoriji Valjeva, Lajkovca i Osečine i imali smo dosta dobrih primera u praksi. Ovakvih vrsta projekata treba biti više, jer je zapošljavanje jedan od najznačajnijih problema sa kojima se Romi i Romkinje, kao i druge marginalizovane grupe suočavaju. Drago mi je što je Gradska uprava (GU Valjevo) ponovo sarađivala sa nama i ovo prepoznala kao jedno važno pitanje. Kao što znamo GU Valjevo daje stipendije za mlade Rome i Romkinje, veći broj obrazovanih Roma imamo nego ranije i ovakvi programi dosta znače za njihovo zapošljavanje. Tokom samog projekta imali smo veliku podršku samih donatora i svima im se zahvaljujem“, poručila je Marija Vesić.

Aleksandar Josipović iz Lajkovca je jedan od učesnika u projektu i dobio je opremu za uređenje zelenih površina. Veoma je zadovoljan i zahvalio se svima i izrazio nadu da će se ovakvi programi nastaviti i da će mnogi mladi biti uključeni u njih.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *