Završni ispit osnovaca i upis u srednje škole

Gradske vesti Najnovije vesti

Završni ispit za učenike osmog razreda osnovnih škola realizovan je na teritoriji cele Republike Srbije 27.,28.,i 29.juna. U ponedeljak učenici su polagali test iz maternjeg jezika srpskog jezika u utorak iz matematike i u sredu je rađen kombinovani test (istorija,geografija,biologija, fizika i hemija).Svi testovi su realizovani u vremenskom intervalu od 09-11 časova kao što je bilo i ranijih godina.

Procedure su veoma slične s tim što ove godine zbog akcenta na bezbednost učenika promenili smo lokacije tako da u Valjevu završni ispit svi učenici osmog razreda Grada Valjeva svih njih 714 polagalo je na tri lokacije. U Šapcu na četiri lokacije u Loznici na tri lokacije i u svim ostalim manjim opštinama Kolubarskog i Mačvanskog okruga bilo je na jednoj lokaciji. Dakle ukupno 22 lokacije za Školsku upravu. Svim učenicima su bili obezbeđeni apsolutno oni uslovi koji omogućavaju regularno sprovođenje završnog ispita , prostorije koje su bile adekvatne , prostor između učenika koji je takođe bio adekvatan od najmanje 1,20m, a u učionicama je najviše bilo 16 učenika.

„U ova dva dana mi zaista nismo imali nikakve primedbe, organizacija je dobra, bezbednost učenika je na maksimalnom nivou i ja ću ovu priliku iskoristiti da se zahvalim svim pripadnicima PU Valjevo za Kolubarski okrug i Policijske uprave Šabac za Mačvanski okrug , zaista su nam izuzetno pomogli u svim procedurama od preuzimanja testova pa do procesa obezbeđivanja škola“, rekla je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

Po njenim rečima preuzimanje testova je izvršeno u subotu 25.juna u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

„Školske uprave su preuzele testove, čuvali smo ih u subotu i nedelju. U ponedeljak od 05:20 je počela podela testova za direktore škola koji su samim tim kada preuzmu testove i bili odgovorni za dalju bezbednost i čuvanje samih testova. U školama smo na punktovima imali dežurne nastavnike , dovoljan broj nastavnika i super vizora, nismo imali bilo kojih problema što se tiče učenika i u ova dva dana je proteklo sve kako treba da bude, kako je i organizovano. Što se tiče skening centra testovi su svaki dan posle rada učenika pakovani i svi su dovoženi u skening centar koji je jedan za dva okruga. Ministarstvo nam je najavilo da ćemo sledeće godine proširiti na Šabac i Loznicu da će i oni imati skening centre.Ove godine je sve funkcionisalo, skenirani su radovi za 3.974 učenika Kolubarskog i Mačvanskog okruga za srpski jezik, matematiku i kombinovani test“, objasnila je Jocić.

Pleniminarni rezultati rada učenika, završnog ispita su 01.jula, a konačni rezultati 05.jula nakon toga nam sledi po školama popunjavanje i predaja lista opredeljenja učenika.

„To su liste želja, učenici mogu da iskažu 20 opredeljenja i pri tome treba da vode računa ne samo o svojim željama koje su svakako jako bitne jer normalno je da deca u tom uzrastu nešto zaista žele da upišu ali moraju biti i realni, dakle učenici se raspoređuju po broju bodova i po željama koje su iskazali .Vrlo je bitno da učenici i njihovi roditelji budu realni pri popunjavanju liste želja da ne bi smo dolazili u situacije kada se izvrši raspoređivanje kada je konačan raspored onda se traži premeštaj u drugu školu i premeštaj u drugi obrazovni profil.To Školska uprava ne radi niti ima ovlađćenja za tako nešto , to nesmeju ni škole da rade tako da treba biti skoncentrisan kada se vrši izbor obrazovnog profila u srednjoj školi i kada se popunjavaju liste želja. Posle popunjavanja liste želja konačan raspored učenika po srednjim školama i po obrazovnim profilima je 13.jula. Između 13.-15.jula se dešava i objavljivanje, posle toga preostalih slobodnih mesta  i 15.jula se objavljuje raspored posle drugog upisnog kruga, a 16.jula se deca upisuju u srednje škole posle drugog upisnog kruga“, istakla je Jocić.

Po rečima dr Jocić u avgustovskom roku završni ispit će biti organizovan samo za one učenike koji nisu pristupili završnom ispitu. Za Kolubarski okrug od 714 učenika osmog razreda 5 nije izašlo od toga 2 u našem gradu i 3 u Ubu, a u ostalim opštinama su izašli svi učenici.

„Postoje različiti razlozi od zdravstvenog stanja dece ili u bolničkim uslovima pa do nekih drugih razloga uglavnom avgustovski rok je 17.,18.,i 19.avgust, konačni rezultati su 22.avgusta i sa time završavamo za ovu školsku godinu proces završnog ispita i upisa u srednje škole.

Što se srednjih škola tiče konkurskom za upis učenika u sredne škole u Gradu Valjevu po školama je predviđeno sledeće:Tehnička ima osam odeljenja znači 240 slobodnih mesta kao i prošle godine. Raspoređeni su u četiri obrazovna područja, to je mašinstvo i obrada materijala, građevinstvo i geodezija, saobraćaj i elektrotehnika. Što se Ekonomske škole tiče oni imaju 180 slobodnih mesta , 6 odeljenja kao i prošle godine, raspoređeni su u dva obrazovna područja : ekonomija, pravo, administracija i trgovina, turizam, ugostiteljstvo .Medicinska škola, šest odeljenja 180 slobodnih mesta: zdravstvo i socijalna zaštita i delatnost ličnih usluga, to su frizeri ove godine odeljenje od 30 učenika. Zatim imamo Gimnaziju sa 214 slobodnih mesta , oni nemaju puna odeljenja od 30 učenika , postoje određena specijalizovana gde je broj 20 zato i dolazimo do cifre od 214 učenika.Poljoprivredna škola, takođe 6 odeljenja  180 slobodnih mesta sve je to u okviru obrazovnog područja poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane. Muzička škola ima 16 učenika, prošle godine je bilo 24 pa nisu mogli da upišu dve klase muzičkog saradnika tako da ove godine ide samo jedna klasa muzičkog izvođača i jedna klasa muzičkog saradnika“, izjavila je Jocić.

Što se tiče Kolubarskog okruga Ub u Tehničkoj školi ima 6 odeljenja odnosno 180 slobodnih mesta i Gimnazija 60 odnosno dva odeljenja .Lajkovac ima četiri odeljenja 120 slobodnih mesta , Ljig tri odeljenja to je 90 slobodnih mesta i Mionica i Osečina po dva odeljenja po 60 slobodnih mesta.

„Ove godine smo u Gradu Valjevu zajedno sa loklnom samouprvom znači ŠU i lokalna samouprava su predložile Ministarstvu prosvete upravo ono što su srednje škole u Gradu Valjevu i predložile, dakle nismo hteli ništa da skraćujemo, mada upis će pokazati koliko je bilo realno da jedno odeljenje bude manje tako da na 714 učenika imamo 1.010 slobodnih mesta u Gradu Valjevu. Svakako da iz ostalih opština Kolubarskog okruga najviše se upisuju đaci u Valjevo jer je Valjevo centar okruga. Nadamo se da će sva odeljenja biti upisana , ako ne bude ići će proces rasformiravanja odeljenja i učenici u svakom slučaju neće biti oštećeni, svako od njih će imati određeno mesto u toj školi u kojoj je i konkurisao , odnosno u kojoj je i raspoređen“, zaključila je dr Zorica Jocić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *