ZIMSKE ČAROLIJE U MUZEJU

Gradske vesti

Prvi put u januaru Narodni muzej je otvorio vrata deci uzrasta od 6 do 10 godina organizujući za njih kreativne radionice, kako bi zimski raspust proveli što kvalitetnije. Radionice za školarce od prvog do četvrtog razreda osnovne škole redovno se održavaju od septembra do kraja decembra, a ovo je prvo “zimovanje” u Muzeju.

Rukovodioci radionica su Marina Ćirović, kustos- istoričar i Svetlana Marković, kustos-pedagog, koje zajednički biraju teme zanimljive deci i realizuju obrazovno-zabavni program, jer deca kroz igru i zabavu najlakše uče.

Ovog popodneva U Galeriji Narodnog muzeja petnaestak mališana je učestvovalo u radionici pod nazivom “ŠTA JE SREDNJI VEK?”

“Prošetali smo kroz srednji vek, period koji traje od 5. do 15. veka, tako što smo ga podelili na celine, za koje mislimo da su deci zanimljive. Poznato je da deca vole srednjovekovne zamkove i utvrđenja, zanima ih izgled odeće i viteške opreme, način šivota u ta davna vremena i upravo smo i obradili te tematske celine. Sve naše radionice sastoje se iz dva dela. Prvi deo je edukativni, gde decu upoznajemo sa temom kroz priču i predstavljanje na video-bimu, a u drugom delu deca stvaralaški pokazuju ono što su zapamtila i naučila. Ovog puta su crtali i pravili zamak od kockica”, kaže Marina Ćirović.

Sledeća radionica “POMOZIMO DEDA MRAZU” je u subotu, 14.januara u podnevnom terminu od 12 do 13 sati.

” Već u ponedeljak, 16. januara u večernjem terminu vraćamo se u daleku prošlost kroz radionicu “KAKO JE ŽIVEO PRAISTORIJSKI ČOVEK?” , na kojoj će neko od kolega istoričara približiti decu ovu temu. U utorak, 17. januara upoznajemo decu sa starim Egiptom, načinom života, odećom i ulepšavanjem, a svakako i sa piramidama i Sfingom, kao svima prepoznatljivim simbolima drevnog Egipta. Potpuna nova radionica “U DUBINAMA MORA”  biće u subotu 21.januara u podne. Nova je po tome što nije vezana ni za jednu istorijsku temu, odnosno, želeli smo da izađemo iz okvira istorije i da pričamo o nekim zanimljivim stanovnicima velikih morskih dubina”, najavila je M.Ćirović.

Do sada su na radionice u Muzeju organizovano dolazili osnovci iz svih valjevskih škola. Ovog puta su roditelji prijavljivali decu i već ih je oko 200 zainteresovanih za pet radionica.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *