Značajan uspeh učenika Poljorivredne škole

Gradske vesti Najnovije vesti

U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika Valjevo je završena teoretska nastava, međutim u toku leta u školi na školskoj ekonomiji obavlja se obuka učenika, profesionalna praksa. Učenici podeljeni po grupama dolaze do 15. avgusta kada se završava nastavna godina i tada dobijaju konačne rezultate, odnosno svedočanstva o završenom razredu.

Po rečima Milana Gajića, direktora Poljoprivredne škole obuka se izvodi u svim granama poljoprivrede: stočarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, kako u zatvorenom zaštićenom tako i u otvorenom prostoru.

“Obuka iz voćarstva i vinogradarstva obavlja se u školskom vinogradu kao i u voćnjacima gde imamo zasad šljive u krugu od 3,5 hektara. Sve voćne vrste koje su značajnije za voćarsku proizvodnju su zasađene pod mrežom.

Što se tiče proizvodnje sadnog materijala kao i do sada imamo proizvodnju od podloga preko okulanata, znači kalemljenje se vrši u školi i zatim proizvodnja voćnih sadnica, praktično ta proizvodnja voćne sadnice traje tri godine”, rekao je Gajić.

 

U procesu obuke učenika i proizvodnji primenjuju se najsavremenije tehnologije koje zahtevaju određene agrotehničke mere.

“Uvek prednjačimo u svim tim primenama savremenih sredstava i tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji radi praktične obuke učenika i zato smo prošle godine počeli sa izgradnjom radionice za biotehnologiju gde će se proizvoditi sadni materijal iz kulture tkiva – invitro, takozvani sadni materijal. To podrazumeva da se na  posebnim uslovima vrši razmnožavanje biljaka, najčešće u voćarstvu za sitne voćne vrste kao i u povrtarstvu i na taj način se verno prenose genetske osobine sa matične biljke sa koje se uzimaju pupoljci ili list, u zavisnosti kako se vrši razmnožavanje, a pored toga sadnice su oslobođene virusa. Praktično se radi o proizvodnji čistog genetskog materijala bez virusnog sadnog materijala”, objasnio je direktor Gajić.

Po rečima diektora Gajića Poljoprivredna škola se sastoji iz tri segmenta i to je teoretska nastava, praktična nastava koja se odvija na školskoj ekonomiji i na radionicama za praktičnu obuku učenika.

“To je veterinarska ambulanta, radionica za prehrambene struke, pekara, mlekara, mesara, radionica za destilaciju alkohola, za konzervisanje i vrenje. Sve su to radionice gde se učenici obučavaju.   Pored laboratorije u školi i kabineta koji su opremljeni savremenim nastavnim sredstvima i opremom vrši se praktična obuka učenika. Zatim, imamo Dom učenika kapacitet 104 mesta gde pružamo usluge smeštaja, ishrane i vaspitnog rada za učenike naše škole”, istakao je Gajić.

U Poljoprivrednoj školi ima 550 učenika i 109 zaposlenih. Škola raspolaže školskom ekonomijom koja se prostire na oko 60 hektara obradivog zemljišta.

Ove godine Poljoprivredna škola kao i prošle godine upisaće 6 odeljenja. Učenici ove škole postižu izvanredne rezultate kako na republičkim takmičenjima iz struke tako i iz opšteobrazovnih predmeta.

“ S obzirom da smo mi poljoprivredna škola, postoje predrasude da se ovde samo uči struka, međutim naši učenici posebnu pažnju posvećuju i obrazovanju iz opšteobrazovnih predmeta kao i vannastavnim aktivnostima tako da smo ove godine imali i tehničara hortikulture, učenicu koja je bila prva na republičkom takmičenju, učenik veterinarske struke je bio treći na takmičenju učenika iz veterinarske medicine. Učenik prehrambene struke je takođe osvojio treće mesto, rukovaoc mehaničkih poljoprivrednih mašina drugo mesto, tako da smo uzeli prvo drugo i treće mesto na republičkom takmičenju. Pored toga naši učenici takmičili su se i iz hemije i biologije gde smo plasirani na republičkom takmičenju. Učenici su uzeli učešće na književnoj olimpijadi i u recitatorskoj sekciji na nivou grada i okruga, zatim učenici koji su stanari doma su na takmičenjima u regionalnoj  domijadi uzeli nekoliko prvih mesta iz literarnog sastava kao i iz dramskog prikaza, streljaštva,šaha a samim tim plasirali na republičku domijadu.

Na republičkom takmičenju gde imamo oko 60 domova gde su u pitanju beogradski, niski, novosadski domovi sa oko nekoliko hiljada učenika. To su učenici raličitih srednjih škola od gimnazija do srednjih stručnih škola, naša učenica je osvojila prvo mesto na literarnom sastavu i učenici iz dramske sekcije, odnosno dramski prikaz osvojili su prvo mesto u Republici”, zaključio je Gajić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *